Regija
0

Za Srbiju neprihvatljivi kosovski Ustav i EULEX

FENA
I kosovski Ustav, koji stupa na snagu u nedjelju 15. lipnja i raspoređivanje misije EULEX na Kosovu neprihvatljivi su za Srbiju, izjavio je srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

"Dogovorili smo se da odgovor na kosovski Ustav bude konstituiranje srpske skupštine na Kosovu, koja bi imala reprezentativno-politički karakter, bila bi sastavljena od delegata svih skupština općina i ne bi imala izvršno-zakonodavnu funkciju", kazao je Samardžić na konferenciji za novinare, najavivši da će osnivačka sjednica tog tijela biti održana 28. lipnja.

Samardžić se osvrnuo i na pismo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona dostavljeno kosovskom i srbijanskom državnom vrhu, u kojem on najavljuje stavljanje misije EULEX "pod kišobran" UNMIK-a. Samardžić je kazao da je glavni tajnik prekršio Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu po kojoj jedino to tijelo može donijeti odluku o promjeni prirode međunarodne prisutnosti na Kosovu, kao i o jačanju uloge Europske unije (EU) na Kosovu.

"Budući da nije dobio ovlasti od Vijeća sigurnosti UN-a , Ban Ki-moon pismom prekoračuje svoje ovlasti, što je za Beograd neprihvatljivo", kazao je Samardžić. Dodao je da "nema načina" da se EULEX na bilo koji način legalizira u UN-u, "bilo preko prijedloga glavnog tajnika, bilo preko odluke Vijeća sigurnosti".

Ministar Samardžić najavio je da će o stavu Srbije glavnog tajnika UN-a obavijestiti srbijanski predsjednik Boris Tadić "u skladu i s dogovorom" sa srbijanskom Vladom.