Regija
0

Za rješavanje pitanja Južne Osetije i Abhazije dijalogom

FENA
Rusija i Francuska zalažu se da konflikti sa otcijepljenim autonomijama Gruzije, Abhazijom i Južnom Osetijom, budu rješavani dijalogom, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa šefom francuske diplomatije Bernardom Kouchnerom u Moskvi.

Prema riečima Lavrova, "situaciju koja se stvorila u zonama gruzijsko-abhaskog i gruzijsko-južnoosetijskog konflikta treba rješavati u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, i glavnim gradovima zemalja koje pokušavaju da "uvuku Gruziju u NATO".

Kouchner je na pres-konferenciji rekao da je nasilno rješavanje konflikta s Abhazijom neprihvatljivo i "nemoguće", a da Francuska Abhaziju smatra sastavnim dijelom teritorije Gruzije.

Ministri su potvrdili zajednički interes da se na svaki način jačaju odnosi strateškog partnerstva dviju zemalja.

Kouchner je rekao da Francuska želi da, kao predsjedavajuća Evropskom unijom u drugom polugodištu, uspostavi konstruktivne odnose s Rusijom, neophodnim partnerom Unije, "ne samo sa geografske tačke gledišta".

Francuski ministar je rekao da su teme dijaloga posebno odbrana i sigurnost, energetika i migracija.

Kouchner je najavio da bi u maju ili junu Bruxelles mogao da predloži Moskvi dnevni red pregovora o novom sporazumu o partnerstvu i saradnji Rusije i Unije.

"Kada se to desi, Rusija će biti spremna na pregovore", rekao je Lavrov.

Sporazum sa rokom važenja od 10 godina, podsjeća Tanjug, istekao je u decembru prošle godine, njegovo važenje se automatski produžava, a pregovore o novom sporazumu do sada su blokirale Poljska i Litvanija.

Lavrov je rekao da se promjenom na čelu Rusije ništa neće promijeniti u mehanizmu donošenja vanjskopolitičkih odluka, koje donosi predsjednik.