Evropska komisija
0

Za programe prekogranične saradnje 1,1 milion eura

SRNA
Evropska komisija (EK) usvojila je 1,1 milion eura vrijedan program prekogranične saradnje između Crne Gore i BiH, saopšteno je iz Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori.

Evropska komisija je program usvojila juče, a biće realizovan u okviru IPA komponente za prekograničnu saradnju za ovu godinu.

Program prekogranične saradnje između Crne Gore i BiH obezbijediće novac za promociju saradnje među ljudima, zajednicama i institucijama u pograničnim oblastima, a njegov krajnji cilj su održivi razvoj, stabilnost i prosperitet u korist stanovnika obje zemlje. 

Potencijalni direktni korisnici prekograničnog programa u Crnoj Gori su opštine Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Berane i Kolašin. 

Evropska komisija se obavezala da će, iz IPA budžeta za ovu godinu, finansirati učešće Crne Gore u iznosu od 600.000  eura, a BiH sa pola miliona eura. 

Program prekogranične saradnje je višegodišnji program, čija je implementacija započela 2007. godine i planirano je da traje do 2013. godine.