Srbijansko tužilaštvo
0

Za Mladićem se traga 24 sata

FENA
Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi potraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem u 2010. trebalo da bude okončana, a bjegunci privedeni pravdi.

"Najvažnije je da Ratko Mladić i Goran Hadžić budu u Hagu što prije i na tome se radi 24 sata dnevno", rekao je Vukčević.

"Ja u tome učestvujem kao jedan od koordinatora Akcionog tima i spreman sam da položim račune. Nije mi u prirodi da posao ostavljam nezavršen", izričit je tužilac, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, Akcioni tim sve probleme na hapšenju i pronalaženju haških bjegunaca nastoji da eliminiše, a Mladić i Hadžić će se u Tribunalu naći onoga trenutka kada problema više ne bude bilo.

"Onog trenutka kada budem imao tu informaciju slijedi akcija, kao što je bilo i u slučaju Stojana Župljanina i Vlastimira Đorđevića", rekao je Vukčević.

On je precizirao da je saznanja do kojih se došlo u predmetu "trgovine organima" otetih na Kosovu podijelio sa specijalnim izvjestiocem Savjeta Evrope Dikom Martijem i da istraga u tom predmetu napreduje.

Vukčević je dodao da očekuje da će se klupko tog zločina ubrzo raspetljati, jer se "ušlo u osinje gnijezdo i ide se do kraja".

Tužilac je istakao da je, kada je riječ o suđenjima optuženima za ratne zločine, godinu koja je na izmaku obilježio početak suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom.

"Poruka koja je u tom trenutku emitovana iz Srbije govorila je o našoj želji da se isprave greške iz prošlosti. Srbija je emitovala poruku pravde za žrtve i njihove porodice i to je naš doprinos međunarodnoj pravdi", ocijenio je Vukčević.

On je ukazao da je i u nacionalnim okvirima učinjen veliki napor kako bi se zadovoljila pravda za žrtve i njihove porodice - počelo je suđenje "Gnjilanskoj grupi", optuženoj za mučenje, zlostavljanje i ubistvo civila u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Vukčević je naveo da je tokom 2009. godine otvoreno na desetine novih istraga, od kojih je najviše pažnje, ali i "izazova", bilo u slučaju "mediji" i "trgovina organima", koji će, prema njegovom očekivanju, dobiti epilog i obilježiti 2010. godinu.

"Na desetine predmeta je u radu, očekujem da će sve ići mnogo efikasnije, jer se uvodi tužilačka istraga. Ojačali smo kapacitete, podmladili tim i čeka nas još mnogo posla", rekao je srbijanski tužilac za ratne zločine.