Hrvatska
0

Za Ivu Josipovića nema vojnih rješenja u BiH

FENA
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je za Glas Amerike (VoA) izjavio da "nema vojnih rješenja", komentirajući riječi aktuelnog predsjednika Stjepana Mesića u neformalnom razgovoru s novinarima, kako bi s vojskom prekinuo Posavski koridor ako srpski entitet u BiH organizira referendum o odcjepljenju.

Josipović je izjavio da predsjednikovu izjavu nije komentirao u hrvatskim medijima, zbog "njene neformalne prirode".

"Što se mene tiče, nema vojnih rješenja. Stvari se uvijek moraju rješavati pregovorima, dogovorom svih zainteresiranih", naglasio je.

U Bosni i Hercegovini, po njegovim je riječima, "jedini mogući put suglasje tri konstitutivna naroda. Oni se, uz pomoć jamaca Daytona, moraju dogovoriti o rješenju koje će osigurati jednakopravnost sva tri naroda".

Govoreći o odnosima u regiji, Josipović je najavio da će "nastojati biti aktivniji", kazavši kako postojeće probleme treba rješavati, a ne ostavljati idućim naraštajima.

Na pitanje o hrvatsko-američkim odnosima, Josipović je ocijenio da se "Amerika pokazala velikim prijateljem Hrvatske. To je bilo i za vrijeme Domovinskog rata, i nema nikakvog razloga da se Amerika i danas ne smatra velikim prijateljem Hrvatske".

SAD kao prijatelj Hrvatske, zna da je hrvatsko okružje Evropska unija i svjesna je važnosti naših odnosa sa susjedima, kazao je Josipović, dodajući da "očekuje dobre usluge i medijaciju, ako bude potrebno, SAD-a".

Također je rekao kako očekuje "najbolju moguću saradnju" s premijerkom Jadrankom Kosor u borbi protiv korupcije, te da bi želio da Hrvatska izradi "sustavni projekt borbe protiv korupcije".

U intervjuu za Glas Amerike, on je najavio i da će se u svom mandatu zalagati za učinkovitiju zaštitu prava radnika u Hrvatskoj, propisanu zakonom i kolektivnim ugovorima koji se, prema njemu, danas drastično krše.