Kosovo
0

WSJ: Izbjegnimo novu krizu oko Kosova

FENA
Nezavisnost Kosova bila bi opasan presedan, zbog komadanja teritorija zemlje članice UN-a, nova kriza došla bi u najgore vrijeme kada NATO-u manjkaju snage u Afganistanu, a na Kosovu drži 16.000 vojnika, ocjenjuje u subotu ugledni američki stručnjak za međunarodno pravo, prof. Ruth Wedgwood, u Wall Street Journalu.

"Opasan je presedan komadati teritorij države članice UN-a. A 'timing' ne može biti gori. Nikome ne treba kosovska kriza, dok NATO-u nedostaju snage u Afganistanu a zadržava 16.000 vojnika u toj autonomnoj pokrajini Srbije", piše prof. Wedgwood u komentaru.

Kosovsko proglašenje nezavisnosti destabiliziralo bi druge prijatelje Amerike na Balkanu. Bosna će se suočiti s novim pokušajem samoproglašene 'srpske republike' da napusti dejtonsku strukturu.

Nepokorna albanska manjina u Makedoniji može ponovno pitati zašto je gurnuta u državu s pravoslavnim Slavenima, upozorava Wedgwood.

Učinak neovisnosti Kosova ne bi bio dobroćudan ni za ostatak Evrope, dodaje Wedgwood, navodeći primjere iredentističkih manjina u Mađarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Grčkoj, te otcijepljenih entiteta na Cipru i u Gruziji.

Wedgwood se u komentaru pridružuje dubokoj zabrinutosti koju su nedavno u The Washington Timesu izrazili bivši visoki američki dužnosnici John Bolton, Peter Rodman i Lawrence Eagleburger, prema kojima sadašnje "požurivanje Busheve administracije s nezavisnošću Kosova može izazvati nasilje i voditi u krizu s Rusijom".

Izražavajući razumijevanje za želju kosovskih Albanaca da se odvoje od Beograda, s obzirom na represiju i nasilje kojem su bili izloženi u prošlosti, ona ističe i opasnost koju neovisnost donosi kosovskim Srbima i drugim manjinama.

Ukazujući na srodnost Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova s Dejtonskim mirovnim sporazumom za BiH, Wedgwood ističe kako je za Dayton bila potrebna rezolucija UN-a iz 7. poglavlja Povelje UN, o upotrebi sile, kakva kod Kosova nedostaje.

"Nije vjerojatno, da će u vrućici nezavisnosti, nova država dobrovoljno ustupiti ovlasti donošenja odluka međunarodnom revizoru", navodi se u komentaru.

Wedgwood zaključuje da, zbog moguće krize, predsjednik George W. Bush i državna tajnica Condoleezza Rice "moraju razmotriti praktičniju opciju".

Ta je opcija da Amerika i njezini saveznici, kroz Vijeće sigurnosti UN-a, osiguraju "trajna međunarodna jamstva za političku autonomiju Kosova unutar formalnog teritorija Srbije. U kombinaciji s Ahtisaarijevim uvjetima, Beograd i Moskva vjerojatno bi prihvatili takva jamstva".

Takva bi autonomija dala Kosovu jednako ili više od nominalne nezavisnosti, ocjenjuje Wedgwood, uz zaključak da, "ako je nezavisnost Kosova u konačnici i neizbježna, postoji toliko toga što treba postići da se učvrsti rezultat tako da Srbija i Rusija mogu s tim živjeti", prenijela je Hina.

Wedgwood, profesorica međunarodnog prava i diplomatije na sveučilištu John Hopkins u Washingtonu, bliska je politici Busheve administracije i poznata kao protivnica pristupanja SAD-a Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), kao zagovornica procesuiranja optuženih za terorizam pred vojnim tribunalima bez porote i prava na žalbu, te po nalaženju uporišta u međunarodnom pravu za američku vojnu intervenciju u Iraku.