Na suđenju Ratku Mladiću
0

Vulliamy: Nisam mogao ostati neutralan kada sam vidio logore

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Svjedok tužilaštva Haškog tribunala Ed Vulliamy koji je u ljeto 1992. godine kao reporter britanskog "Guardiana“ obišao prijedorske logore Omarska i Trnopolje, izjavio je danas na suđenju Ratku Mladiću da je u svom izvještavanju bio objektivan, ali je naglasio da nije uvijek bio neutralan u odnosu na ono što je vidio.

Vulliamy je u ljeto 1992. godine, kao reporter britanskog "Guardiana“, obišao prijedorske logore Omarska i Trnopolje, nakon što je sa nekoliko drugih stranih kolega za to dobio dozvolu od tadašnjeg predsjednika Republike Srpske a sada haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Kad je riječ o objektivnosti, to nikad nije besmislen pojam, ali ostati neutralan poslije onoga što sam vidio bilo bi besmisleno", rekao je Vulliamy.

Odgovarajući na pitanje da li je njegovo svjedočenje pristrasno ili neutralno, Vulliamy je naveo da će iznijeti objektivne činjenice, ali da nije neutralan u odnosu na zločine i njihove počinioce.

Vulliamy je potvrdio svoj ranije izneseni stav da se neutralnost svodi na saučesništvo, te da je smatrao da je kukavičluk međunarodne zajednice i UN doveo do toga što se desilo u BiH.

Vulliamyu je ovo osmo svjedočenje na suđenjima u Hagu, a Tužilaštvo je u dokaze predalo transkript sa suđenja Milomiru Stakiću u septembru 2002. godine.

Vulliamya će sutra nastaviti da unakrsno ispituje zastupnik odbrane Dejan Ivetić.