Rijeka
0

Vuković osumnjičen za nabavu oružja i zadržan u pritvoru

FENA
Vjekoslav Vuković (1973.), pomoćnik ministra sigurnosti BiH koji je jučer uhićen u Rijeci, danas je priveden i ispitan u Istražnome centru riječkoga Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela te mu je zbog opasnosti od bijega određen dvodnevni pritvor, doznaje se od Suda.

Vukovića je ispitao istražni sudac Duško Tišma, a neslužbeno se doznaje kako se očitovao da se ne smatra krivim za djela za koja ga se sumnjiči.

Vjekoslav Vuković, koji je kao pomoćnik ministra vodio Sektor za borbu protiv organiziranoga kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH, sumnjiči se za posredovanje u pokušaju dvostrukog ubojstva automobilom bombom u listopadu prošle godine u Rijeci i za sudjelovanje u nabavi eksplozivne naprave.

Za pripremu tog ubojstva kao glavni organizatori osumnjičeni su i uhićeni Ivan Filipović (36) i Robert Dragin (40) iz Rijeke. Protiv njih je riječko Županijsko državno odvjetništvo prošlog tjedna podignulo optužnicu zbog kažnjivog djela poticanja na teško ubojstvo, a protiv Dragina i zbog kažnjivog djela nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Tereti ih se da su od srpnja do 8. listopada 2008. godine u Rijeci organizirali i pripremali ubojstvo Agana Gluhaića i Davora Marića postavljanjem eksplozivne naprave pod osobni automobil.

Policija je spriječila ta ubojstva i obojicu uhitila 10. listopada, od kada su u pritvoru.

Prema napisima iz medija, motiv za organiziranje ubojstva povezan je s organizacijom zaštitarskih poslova na riječkom području.

Primorsko-goranska Policijska uprava izvijestila je danas, ističući da je riječ o nastavku kriminalističke obrade nad Filipovićem i Draginom, ali ne navodeći da je riječ o Vukoviću, da je jučer uhićen 35-godišnjak s dvojnim državljanstvom, hrvatskim i BiH, s prijavljenim prebivalištem u Rijeci, zbog osnovane sumnje da je pomagao u pripremi kaznenog djela.

On je došao u policijske prostorije s namjerom da odjavi prebivalište u Rijeci, a zatim je pozvan na obavijesni razgovor. Nakon konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, policija ga je uhitila i kazneno prijavila.

Ministarstvo sigurnosti BiH sinoć je priopćilo da je hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko telefonom izvijestio bh. ministra Tarika Sadovića o Vukovićevu uhićenju u Rijeci.

Vezani članci