Regija
0

Vukovar: Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Lovasu

FENA
Sudski postupak koji se od 2003. na Županijskom sudu u Vukovaru vodi protiv Ljubana Devetaka i 15 drugih osoba optuženih da su tijekom srpske agresije i okupacije mjesta Lovasa na vukovarskom području počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, nastavljen je danas saslušanjem svjedoka, potpukovnika i kapetana prve klase JNA, Miodraga Dimitrijevića i Darka Perića.

Ta dvojica oficira JNA nalaze se među ukupno 14 optuženika za ratne zločine u Lovasu u sudskom postupku koji se vodi pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu. Saslušani su putem videolinka koji je iz vukovarskog Županijskog suda uspostavljen s Okružnim sudom u Beogradu.

Svjedok Miodrag Dimitrijević (1939.) u Lovas je, prema vlastitim riječima, poslan 14. listopada u svojstvu referenta Teritorijalne obrane (TO) Valjevo s ciljem da u organizacijskom smislu pomogne jedinicama TO Valjevo, koje su boravile u Lovasu nakon okupacije toga mjesta i bio je, kako je napomenuo, bez ikakvih zapovjednih mogućnosti.

Prema njegovim riječima, "glavni" u Lovasu bio je optuženi Ljuban Devetak koji je rukovodio tamošnjom TO, a koja, po Dimitrijevićevim riječima, i nije bila prava TO jer su ju, objasnio je, činili isključivo tamošnji Srbi te je oformljena mimo bilo kakvih zakonskih i vojnih uporišta.

Tijekom boravka u Lovasu do 19. listopada, svjedok, kako je naveo, nije vidio niti čuo ništa o ubojstvima i paljenju kuća u mjestu dok je, vezano uz pogibiju skupine lovaskih Hrvata u minskom polju 18. listopada, "samo načuo da se nešto dogodilo".

Svjedok Darko Perić (1954.), koji je u Lovasu zapovijedao protudiverzantskim odredom bivše JNA, naveo je kako tijekom dvodnevnog boravka u Lovasu niti on nije èuo za ubojstva mještana.

O događanjima vezanima uz stradanje u minskom polju 18. listopada, naveo je kako je večer prije u Mjesnoj zajednici održan sastanak na kojemu je, pod vodstvom potpukovnika Miodraga Dimitrijevića, donesena odluka da se sutradan ide u akciju izviđanja okolnog područja te da to učini jedinica sastavljena od pripadnika JNA, tamošnje TO i odreda "Dušan Silni" te mještana.

Također je kazao kako planom kretanja uopće nije bio predviđen ulazak u miniranu livadu te da je čuo kako "zapovijed da se skrene u djetelinu nije izdao zapovjednik akcije, poručnik Vlajković, već netko drugi", ali ne zna tko.

Iskaz u svojstvu svjedoka trebao je dati i optuženi Aleksandar Nikolaidis, ali se, kako je izviješteno s beogradskog Okružnog suda, "predomislio".

Vukovarskom suđenju za ratni zločin u Lovasu nazočni su jedino Ilija Vorkapić koji se brani sa slobode i Milan Tepavac koji se nalazi u Okružnom zatvoru u Osijeku dok se drugima sudi u odsutnosti. Optužuje ih se da su kao pripadnici Teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan Silni", sudjelovali zajedno sa Novosadskim korpusom JNA u napadu na Lovas i okupaciji toga mjesta 10. listopada 1991., pri čemu je ubijeno i poginulo 69 mještana Lovasa, od kojih 21 u minskom polju.

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu za zločin u Lovasu tereti se 14 optuženika od kojih su po četvorica nekadašnji pripadnici lokalne vlasti i JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni". Suđenje pred tamošnjim sudom počelo je 17. travnja, a među optuženicima se nalazi i dio optuženika s vukovarske optužnice.