Nema zaštićenih
0

Vukčević: Ratko Mladić je mogao biti uhapšen i ranije

FENA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je u četvrtak da nema zaštićenih u istragama, da se nastavlja istraga o trgovini ljudskim organima kao i da je u pravu bivši koordinator službi bezbjednosti Miodrag Rakić kada kaže da je Ratko Mladić mogao biti ranije uhapšen.

"Ja nisam političar, ali kao tužilac moram priznati da na sve načine podržavam borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u kojoj nema zaštićenih, kako se ona pod Vučićevim rukovodstvom danas odvija. Osjećam pravdu", poručio je Vukčević u intervjuu Novom magazinu.

On je dodao da je razgovarao s ljudima iz vrha vlasti i da mu je jasno rečeno da niko neće vršiti pritisak na njih i da ih ohrabruju da nastave da rade posao.

Vukčević je rekao da je sadržina razgovora sa šefom Specijalnog istražnog tima EULEX-a Clintom Williamson tajna.

"Saradnja je dobra, razgovarali smo o budućim aktivnostima. Ono što mene zanima je kada će biti određen Tribunal, sud, Vijeće koje će suditi eventualnim odgovornim osobama za trgovinu organima. U Bruxellesu sam dobio neke odgovore koji mi se čine korektnim. Vjerujem i nadam se da će se eventualni sudski proces odvijati izvan Prištine, izvan Kosova i Metohije, i to je zaista ohrabrujuće", naveo je Vukčević.

On je ponovio da je saradnja dobra, i da dajemo veliki doprinos i ulažemo ogromne napore da se rasvetli istina o trgovini organima.

"Došli smo do dokaza da se to desilo, da je počinjen zločin i da je bilo trgovine organima, ali nismo došli do počinilaca, jer nama nisu dostupni ni lokaliteti ni lica na Kosovu. Ali sve što smo saznali njima smo dali i oni su to najvjerovatnije i iskoristili", ukazao je Vukčević.

On je rekao i da je Tužilaštvo nastavilo svoju istragu trgovine organima i da je "svjedok medicinskih procedura pod zaštitom, "Darko", rudnik relevantnih podataka", kao i da je bezbjedan.

Vukčević je rekao i da se svjedoci ne javljaju "samo tako", već se do njih dolazi upornim radom i istraživanjima.

Na pitanje da prokomentariše izjavu nekadašnjeg koordinatora službi bezbjednosti Miodraga Rakića u prošlom broju Novog magazina da je potraga za Ratkom Mladićem potrajala pet godina duže zbog toga što su njegovi jataci pohapšeni 2006. godine, odnosno zbog toga što su na taj način otkriveni njegovi načini komunikacije Vukčević je rekao da može da potvrdi da je to bilo tako.

"Čitao sam intervju i mogu da potvrdim da je to bilo tako. Akcioni tim je radio u vrlo teškim okolnostima u periodu od 2006. do 2008 . godine, kada se dolaskom Mikija Rakića i direktora BIA Saše Vukadinovića mijenjaju stvari. Tada dolazi neka nova energija i volja da se stvari završe", rekao je Vukčević.

On je ocijenio da je hapšenje jataka, o čemu je pričao Rakić, urađeno po inicijativi direktora BIA Radeta Bulatovića.

"To je bila greška, na šta sam odmah upozorio jer smo na taj način poslali signal Ratku Mladiću da je njegova mreža jataka provaljena i da mora da je promijeni. To su bila preuranjena hapšenja i zbog toga smo morali, kao što kaže Rakić, Mladića da tražimo još pet godina. Da to tada nije urađeno mi bismo brže došli do Mladića i svih preostalih haških optuženika", zaključio je Vukčević.

On je rekao da je najlakše uhvatiti dilere na ulici, ali da međutim, treba doći do narkobosa koji je na vrhu.

"Ovdje je, koliko znam iz štampe, postignut veliki uspjeh u akciji 'Balkanski ratnik'. Zaplijenjena je enormna količina droge. To je bio veliki uspjeh policije, BIA i Biroa na čijem je čelu bio Rakić i ne vidim ništa što su oni pogrešno uradili", dodao je Vukčević.

"Ne ulazim u to da li postoji neka politika, ali ne vjerujem da bi Rakić nešto držao u fioci, a da o tome tužilac ne bude obavješten. Zajedno smo radili posao koji je bio najteži u tom trenutku, a to je hvatanje preostalih haških optuženika. Radili smo ga u najtežim mogućim uslovima i zato mi sada smeta što se neki koji su nas tada ostavili sada predstavljaju kao veliki eksperti i znalci u ocjeni kako je šta rađeno", zaključio je Vukčević u intervjuu Novom magazinu.