Regija
14

Vuk Jeremić se samoproglasio kandidatom za generalnog sekretara UN-a

Klix.ba
Vuk Jeremić (Foto: SRNA)
Vuk Jeremić (Foto: SRNA)
Bivši šef diplomatije Srbije i bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić želi ponovo na funkciju u UN-u, piše Blic.

Jeremić se predstavlja se kao kandidat Srbije za generalnog sekretara UN-a iako Vlada te zemlje o tome nije donijela odluku, navodi ovaj list.

Samoproglašenje je Jeremić ovjekovječio na medaljonu koji se ovih dana dijeli u UN-u.

Za kandidaturu za funkciju generalnog sekretara neophodna je podrška Vlade matične države, članice UN-a. Blic navodi da Vlada Srbije ne samo što se nije izjašnjavala o Vuku Jeremiću, već razgovora o potencijalnom kandidatu Srbije za funkciju generalnog sekretara UN-a još nije bilo ni na jednom zasjedanju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, na pitanje da li je Vlada donijela odluku o kandidatu za generalnog sekretara UN-a, za ovaj list je kazao da Srbija još nije donijela odluku.

"Države kandiduju. Srbija još nije nikog kandidovala. Bilo je razgovora sa Jeremićem o njegovim planovima, ali odluka nije donijeta niti je bilo u planu da se sada donosi", izjavio je Dačić.

Medaljon na kojem piše ime Vuka Jeremića, ispod "kandidat Srbije”, a u sredini godine mandata 2017-2022, pojavio se ovih dana u zgradi UN-a.

Izvor Blica koji je značku vidio u zgradi UN-a kaže da se “značka samoproglašenja pojavila u vreme kada i Jeremić”.