Strateški značaj za zemlju
0

Vuk Jeremić: Centar u Nišu nije strana vojna baza

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u ponedjeljak da je otvaranje Regionalnog humanitarnog centra u Nišu od strateškog značaja za srpsko-ruske odnose.

"Ovakvi humanitarni centri imaju značaj u svim dijelovima svijeta i u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i u tome ne treba tražiti nikakvu lošu konotaciju, jer je ovo otvoren projekat i nije usmjeren ni protiv koga. Biće isključivo humanitarni centar, nikako strana vojna baza, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Strane vojne baze, dodao je, nalaze se na drugim dijelovima teritorije Srbije, a ovaj projekat se provodi uz saglasnost Vlade Srbije. Jeremić je podsjetio da je u prošlosti čak bilo i negodovanja zbog tog projekta i ocijenio da te primjedbe "ne stoje", prenosi B92.

"Niš će u budućnosti biti mjesto odakle će se pratiti dešavanja i otklanjati posljedice elementarnih nepogoda na čitavom Balkanu. Čitav region biće jedno sigurnije mjesto za život i očekujem da se u ovaj projekat uključe svi naši susjedi, koji su dobrodošli", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podsjetio da je ovo prvi put da se ovakva vrsta centra otvara u Evropi.

"Izbor Srbije, odnosno Niša za središte centra odražava ukupnu vrijednost rusko-srpskih odnosa. Nesumljivo je da Rusija danas ima ogromno iskustvo u ovoj oblasti, u šta smo se uvjerili i na saniranju posljedica elementarnih nepogoda na našoj teritoriji. Nastavljamo saradnju", rekao je Jeremić.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu potpisali su u ponedjeljak na niškom aerodromu dokumenata za formiranje Regionalnog humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama.

Tačnije, potpisana dokumenta odnose se na plan zajedničkih akcija za razmještanje i prvu etapu razvoja srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i protokola o prenosu i korištenju ruskog dijela materijalnih rezervi centra.