U posjeti Hrvatskoj
480

Vujičić: Htio sam se ubiti, a sada sam oženjen i čekam sina

Klix.ba
Nick Vujičić
Nick Vujičić
Nicka Vujičića, Australca srbijanskog porijekla, mnogi nazivaju čudom od čovjeka. Nick je, naime, rođen bez ruku i nogu, ali svojim primjerom svakim danom dokazuje kako je nemoguće - moguće.

Iako je rođen bez ruku i nogu, to ga u životu nije omelo, štaviše, pokazao je i drugima da život itekako ima smisla. Ovo 28-godišnje čudo od čovjeka, kako ga mnogi nazivaju, prvi put je u Hrvatskoj, pišu hrvatski mediji. Hrvatskoj publici prenijet će svoje životno iskustvo, ali sigurno i ohrabriti sve one koji imaju slične probleme da ih prihvate i krenu dalje.

"Kada je život težak, i dalje možemo biti zahvalni za neke stvari. Imam svoje malo stopalo ovdje i ono mi omogućuje da vozim kolica, pišem, tipkam i mogu napisati 23 riječi u minuti na računalu. Svojim stopalom mogu se pokretati i pomaže mi mnogo. Moji roditelji uvijek kažu, Nick, u životu uvijek imaš izbor, možeš biti ljutiti zbog toga što nemaš ili zahvalan zbog onog što imaš", kaže Vujčić.

Nije uvijek bilo lako, posebno u djetinjstvu kada je Nick prolazio depresije.

"Nisam mislio da ću se ikada vjenčati. A ako se i vjenčam, nikada neću moći držati ruku svoje žene. Kako izliječiti slomljeno srce? Imao sam prijatelje i roditelje koji su me uvijek grlili, ali zagrljaj nije mogao mnogo pomoći. Čak sam pokušao s deset godina počiniti samoubistvo, utopiti se u kadi jer sam htio prekinuti svoju bol", ispričao je Vujčić.

Shvatio je da time ipak neće ništa riješiti, osim što će porodicama nanijeti bol. Prihvaćanje sebe bio je tako za Nicka prvi korak prema ljepšoj strani života.

"Siguran sam da znate da sam se ove godine u februaru oženio. Očekujemo dijete, čekamo sina. Moja supruga je trudna 20 sedmica. Trebala bi roditi u februaru sljedeće godine. Ako Bog da", rekao je Vujčić.

Danas njegove motivacijske govore svi rado slušaju. Hrvatska je 44 zemlja koju je posjetio. I to nakon Vojvodine, odakle su njegovi roditelji koji sada žive u Australiji.

"Ja sam hrvatski naučio od svoje bake i djeda kada sam imao šest godina. Razumijem malo, ali ne govorim jako dobro", rekao je Vujičić.

Dok je bio dijete, Nicku nisu davali šanse za život, osim u nekakvoj instituciji. Snagom volje pokazao je cijelom svijetu da ne mora tako biti. Jedina ograničenja koja postoje, očito su samo u našim glavama.