Regija
0

Vujanović: Crna Gora uskoro o kandidaturi za EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je Crna Gora ispunila sve uvjete za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i najavio da će Crna Gora "vrlo brzo" objaviti kada će podnijeti aplikaciju.

Vujanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao sinoć da očekuje da će Crna Gora do kraja godine dobiti i bezvizni režim ulaska njenih građana u EU i pozvao eksperte EU da dođu u Crnu Goru i učestvuju u radu državnih organa "kako bi se na licu mjesta uvjerili u primjenu zakona i pomogli proces evropskih integracija".

Crnogorski predsjednik je kazao da orijentacija Crne Gore treba da bude da se potpuno otvori prema EU i svima koji žele i ocijenio da poziv predstavnicima EU na najbolji način pokazuje da crnogorska vlast nema razloga da bilo šta krije i da je odlučna da se suprotstavi korupciji i kriminalu.

Treba da se otvorima prema svima koji žele da nam pomognu da bi se uvjerili kakvo je stanje u državnim organima i onome što znači primjena zakona, i da nam pomognu u onome što je potreba bržeg i intenzivnijeg pridruženje EU, kazao je Vujanović, prenio je Tanjug.

Predsjednik Crne Gore je ocijenio da je poziv EU da uputi svoje eksperte u Crnu Goru najbolji način da se vidi da li je taj medijski i politički nivo ocjene o visokom kriminalu i korupciji adekvatan realnosti.

Vujanović je odbacio optužbe lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da je njegova pobjeda na predsjedničkim izborima plod kupovine ličnih karata i namještenih istraživanja javnog mnijenja, navodeći da je "to besmisleno". "Građani mogu da glasaju i na osnovu vozačkih dozvola i pasoša tako da su navodi o kupovini ličnih karata besmisleni i dio tradicionalnih optužbi", rekao je on.

Vujanović je kazao da su netačne i optužbe da je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) bio u funkciji njegove kampanje, navodeći da je lično već na startu kampanje, saopćio da će pobijediti u prvom krugu.

On smatra da Bruxelles i evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nisu davali "vjetar u leđa" njegovoj predsjedničkoj kampanji, već je u pitanju kontinuitet dobrih odnosa Crne Gore i EU.

"Ne doživljavam to kao dio nekog doprinosa mojoj kampanji, jer sam u kontinuitetu imao tu komunikaciju i prosto su građani prepoznali u mojoj državnoj politici privrženost evropskim integracijama", kazao je Vujanović.