Regija
0

Vučićev kum oštetio Srbiju za 1,3 miliona eura

Klix.ba
Nikola Petrović
Nikola Petrović
Elektromreža Srbije, kojom upravlja Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića, kupila je 10,01 posto dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) baš u trenutku kad je njegova cijena bila najviša u posljednje tri godine. Da je s tim poslom sačekano samo desetak dana, kad su dionice pojeftinile, a što je bilo očekivano, EMS bi potrošio 1,3 miliona eura manje, pokazala je ekonomska analiza ove poslovne transakcije.

Naime, EMS je uoči Nove godine, 29. decembra, dionice crnogorske firme platio 0,95 eura po dionici, ili ukupno 13,9 miliona eura, a već 12. januara ove godine cijena je bila 0,86 eura, pa bi i ova transakcija tada koštala 12,6 miliona eura, ukazuje Aleksandar Glumac, magistar ekonomskih nauka, u svojoj analizi. Inače, akcije CGES od marta 2012. nisu bile skuplje od 0,85 eura, a na 0,95 eura skočile su baš tog dana kada je EMS obavio kupovinu i tu cijenu su zadržale narednih 13 dana, odnosno do završetka novogodišnjih praznika, kada berza nije ni radila.

Glumac za Kurir kaže da niko ne može objasniti zašto EMS nije sačekao do februara, kad bi bili poznati rezultati poslovanja CGES u 2015. godini, posebno kada su rezultati za prvih devet mjeseci 2015. godine, objavljeni u oktobru, pokazali da su prihodi od prodaje manji za 21,6 posto, a dobit 67,4 posto nego u 2014.

"Tada je bilo jasno da će ova firma imati loše rezultate u 2015. godini, što može oboriti cijenu dionica. Zato ozbiljni investitori čekaju završni račun koji je u ovom slučaju trebao biti saopćen u februaru. I bez tih podataka analiza trgovanja dionicama posljednjih nekoliko godina govori da je optimalna cijena u opsegu od 0,60 do 0,80 eura", objašnjava Glumac koji je i član pokreta Dosta je bilo.

On ističe da će 13,9 miliona eura potrošenih na kupovinu dionica biti vraćeno preko dividendi tek za 30 godina, ako se nastavi tempo isplata CGES iz ranijih godina.

"Nema logike da dividende čekate tako dugo, a s tako malo dionica nemate velika upravljačka prava. Ima smisla ako je ovo samo faza do kupovine većinskog udela, ali ovakve firme skoro su svuda državne. Naš EMS je dokaz", navodi Glumac.

Ova državna kompanija je radi ove kupovine uzela kredit i time zadužila sve građane Srbije, a Branislav Đurđević, izvršni direktor u EMS-u, ranije je izjavio da je transakcija razmatrana od marta 2014. godine, kao i da joj je cilj bio da Srbiji donese dodatni novac od dividende i od projekta strujnog povezivanja Crne Gore s Italijom, piše Kurir.