Regija
0

Vučić za Bild: Srbija mora u EU što je moguće brže

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je njemačkom tabloidu Bild da je odnos Srbije i Rusije" potpuno u redu i normalan", ali da je najvažniji cilj Srbije što je moguće brže članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Vučić je, istovremeno, isključio mogućnost priznanja Kosova, a pitanje članstvo Srbije u NATO ostavio otvorenim.

"Naši odnosi prema Rusiji su potpuno u redu i normalni, ali je najvažniji naš cilj u ovom trenutku članstvo EU i to što je brže moguće", odgovorio je Vučić na konstataciju lista da Srbija stoji pred sličnom dilemom kao Ukrajina ili članstvo EU ili tijesni odnosi s Moskvom - i pitanje kako će se odlučiti.

"Evropa je naš put. Za to ćemo mi sve učiniti.Na tom putu nema povratka. Meni je jasno da taj put neće biti lak. Mi, pred nama imamo puno domaćih zadataka - političke, ekonomske i socijalne reofmre. Ali ja sam siguran-za četiri-pet godina će najveći dio biti urađen.Onda Njemačka i druge EU zemlje mogu odlučiti, žele li nas ili ne", rekao je Vučić danas ovom visokotiražnom njemačkom tabloidu, prenosi Tanjug.

Vučić je isključio mogućnost priznanja Kosova.

"Priznanje Kosova ne stoji na dnevnom redu Srbije, ali mi s Prištinom razgovaramo o unapređenju odnosa. Vama ću reći isto ono što sam rekao vašoj kancelarki - ja nisam naglašeni optimista i vidim prepreke koje se pred nama nalaze, ali sam, ipak, upravo sada, po prvi put dobrog očekivanja da možemo riješiti probleme. Pregovori teku vrlo dobro i siguran sam da ćemo uskoro moći potpisati jedan sporazum, koji će u istom odnosu za Srbe i Kosovske Albance biti u skladu s očekivanjima. Obje strane znaju da se samo zajednički može naći rješenje", rekao je Vučić.

Na pitanje što zapad može učiniti da podrži Srbiju, a ne naljuti Moskvu, Vučić je odgovorio da oni mole zapad da ima povjerenje u srpsko vodstvo - da ono drži svoju obećanu riječ.

Priznajući da je bilo i puno grešaka, Vučić je, međutim, rekao da je ono što je u posljednje tri godine učinjeno, nešto što nitko ranije ne bi povjerovao.

"Mi želimo biti pouzdani partner za Njemačku i Europu i siguran saveznik", rekao je Vučić i na pitanje znači li to da Srbija želi, također, biti član NATO, odgovorio da je to škakljiva tema.

"To je jedno vrlo škakljivo pitanje. Vi morate razmisliti o tome da je NATO Srbiju bombardovao 1999. godine - danas mi imamo vrlo dobar odnos s NATO-om. Kuda će nas to odvesti, vidjet ćemo", rekao je Vučić, za koga tabloid piše da se savjetovao s troje njemačkih kancelara - s bivšim Helmutom Kolom i Gerhardom Schroederom i sadašnjom Angelom Merkel.

Govoreći o svom susretu s Kolom u martu, Vučić je naveo da je to bio impresivan susret s čovjekom koji puno zna o njegovoj zemlji.

"Mi smo dugo pričali o povijesti Jugoslavije - od Titovog vremena do danas, ali on se pokazao najbolje informisan i o aktuelnoj situaciji na Balkanu'', rekao je Vučić i dodao da mu je želja da upozna i bivšeg kancelara Helmuta Schmidta.

Kada je riječ o Schroederu, Vučić je rekao da mu je Schroeder savjetovao da hrabro krene reformskim putem, po principu da čini ono, što je dobro za ljude, bez obzira na izborne termine.

Vučić je, također, podsjetio da je sam Schroeder proveo reformu Agenda 2010, a na kraju platio cijenu toga i odgovarajući na pitanje Bilda je li i kod Merkelove bilo savjeta, rekao da je bilo puno, ali da je najvažniji - drži svoju riječ.