Regija
0

Vučić: Srbija iz Haga nikad nije dobila odgovor na zahtjev o puštanju Tolimira na privremenu slobodu

Anadolija
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Komentarišući jučerašnju sjednicu Vijeća Haškog tribunala i zahtjeve Srbiji, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako neko mora dati odgovor na pitanje zašto je osuđeni za ratne zločine Zdravko Tolimir umro u pritvoru, a da pri tome Vlada Srbije nikad nije dobila odgovor na zahtjev da se on pusti na privremenu slobodu radi liječenja.

Prema Vučićevim rečima, "život gospodina Zdravka Tolimira daleko je važniji od svih zahtjeva Haškog tribunala" te da je to "ključno pitanje, a ne da li je neko vršio uticaj na svjedoke“.

"Neko mora da nam pruži odgovor na pitanje zašto je čovjek umro u pritvoru“, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Sremskoj Mitrovici, i dodao: "Gospodo, gospodine Ori i svi u Haškom tribunalu, naučite da poštujete Republiku Srbiju, a onda ćemo da nastavimo razgovore u skladu sa zakonima Srbije.“

On je naveo da je neshvatljivo da Vlada Srbije nije dobila odgovor na raniji zahtjev da se Zdravko Tolimir, bivši visoki dužnosnik Vojske Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, a koji je umro ove sedmice u pritvoru Haškog tribunala, pusti privremeno na slobodu radi liječenja, i istakao da "niko neće ponižavati Srbiju, pa ni Haški tribunal“.

Pretresno vijeće Haškog tribunala juče je naložilo Srbiji da do hapšenja troje članova SRS - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, na svake dvije nedjelje Tribunalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga. Navedena trojka je optužena za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svjedoke u predmetu Vojislava Šešelja, također haškog optuženika za ratne zločine.

"Onakvo nepoštovanje prema Srbiji, koje je iskazano juče, to je neshvatljivo i nedopustivo“, rekao je Vučić i dodao kako se u tom slučaju "radi o malim djelima za koje su predviđene kazne od nekoliko mjeseci, jer to nisu ratni zločini“.

Nalog za hapšenje i izručenje troje članova SRS-a, zbog nepoštovanja suda, izdat je u januaru 2015. godine, a kako do toga nije došlo, Vijeće je zatražilo od Srbije da ga obavještava o postupcima u ovom slučaju.

U prvom izvještaju, koji je Vlada Srbije poslala 2. februara ove godine, navedeno je da hapšenje nije sprovedeno, jer se čeka odgovor predsjednika Tribunala na pismo koje je Vlada uputila 7. decembra 2015, predlažući da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.