Regija
8

Vučić: Nećemo pristati da budemo tampon zona

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće pristati da bude tampon zona ukoliko Njemačka i Austrija zatvore granice za migrante, a Hrvatska postavi ogradu.

Vučić je rekao, u pauzi mini-samita o migrantima u Briselu, da će Srbija učiniti sve da sa migrantima postupa humano, ali da ne može da bude tampon zona.

Premijer Srbije ne očekuje nikakve spektakularne odluke današnjeg samita, ističući da je glavno bilo to što su se lideri 13 država duž zapadnobalkanske rute sastali i razmijenili mišljenja.

"Za sada se radi o politici malih koraka", rekao je Vučić i dodao da je kriza suviše složena da bi se mogla brzo riješiti.

On kaže da od Srbije na večerašnjem skupu ništa konkretno nije traženo, prenose beogradski mediji.

"Srbija nije dobila nikakvu konkretnu cifru koliko bi trebalo da primi izbjeglica, ali ako bi, na primjer, Slovenija primila 2.000, mi bi smo, recimo, mogli da primimo 3.000, proporcionalno broju stanovnika", rekao je Vučić.

Navodeći da ni Srbija, sa svoje strane, nije tražila od EU neku pomoć, Vučić je napomenuo da suma koja je do sad primljena iz EU "nije naročito velika" i da Srbija još ima sredstava da se sama brine o migrantima.

Vučić je ponovio da Srbija za sada nema namjeru da podiže ogradu prema Makedoniji ili bilo kojoj drugoj susjednoj zemlji, dodajući da su odnosi Beograda i Skoplja odlični.

Samit koji je počeo danas popodne nastavlja se radnom večerom, na kojoj treba da budu usvojeni zajednički zaključci.

Na samitu učestvuju predstavnici Njemačke, Srbije, Albanije, Makedonije, Grčke, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Holandije i Luksemburga.