Regija
26

Vučić nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Ne pretendujemo ni na čiju teritoriju

Klix.ba
Foto: b92
Foto: b92
Mandatar za sastavljanje nove vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su deklaraciju o unaprjeđenju odnosa.

Susret i taj dokument komentarišu se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao historijski, te kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak ka boljoj saradnji i rješavanju otvorenih pitanja.

Vučić je nakon potpisivanja deklaracije rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma za dobre odnose u cijelom regionu, ali i od velike važnosti za Evropsku uniju, piše b92.

Kako kaže, njegov sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović je dokaz da obje strane žele da unaprijede odnose.

"Mnogo toga želimo da uradimo i hrvatska strana je čula čime su sve Srbi u Hrvatskoj nezadovoljni, a mi čime su Hrvati u Srbiji. Bilo je riječi o tome šta sve treba da uradimo. Bavili smo se i suštinskim stvarima", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, s Hrvatskom će se razgovarati i o graničnim linijama i dodao je da, ako se to ne riješi u bilateralnim razgovorima, to će se rješavati pred međunarodnim institucijama.

"Mi ne pretendujemo ni na čiju teritoriju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su razgovori bili konstruktivni i teški, kao i da će se u budućnosti truditi da kroz dijalog riješe sve probleme i ne ostavljaju ih budućim generacijama.

Kitarović je u Subotici rekla da su se ona i Vučić potpisivanjem Deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja lično obavezali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se konačno krene ka konkretnom rješavanju tih pitanja i da se okrene budućnosti.

Ona je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve kako bi se unaprijedio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou riješila "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Današnji susret s Vučićem, prema njenim riječima, planiran je nekoliko mjeseci i nije organizovan zato što su oni tako odlučili.

"Željeli smo sadržajan susret koji će uroditi konkretnim koracima prema budućnosti u smislu rješavanja pitanja koja opterećuju naše odnose već duži niz godina", rekla je hrvatska predsjednica.

Izrazila je zadovoljstvo što su imali priliku da se upoznaju s problemima i izazovima s kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, primijetivši da je do sada učinjeno vrlo malo u rješavanju otvorenih pitanja.

"Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao učiniti konkretne korake ka rješavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, dodavši da su mnogi problemi srpske i hrvatske manjine u dvije zemlje bili posljedica nedostatka komunikacije.