Regija
4

Vučić: Najvažniji infrastrukturni projekat pruga Beograd - Sarajevo

SRNA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči konferencije o Balkanu u Berlinu, da očekuje da bude shvaćeno koliko je bitna politička stabilnost za cijeli region, kao i da će njegov prijedlog tri regionalna infrastrukturna projekta naići na podršku svih učesnika tog skupa.

Vučić je kao najvažniji projekat pomenuo prugu Beograd - Sarajevo koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, a dalje ka Zvorniku i dijelu Republike Srpske, odakle bi se nastavljala ka Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

"To je veoma važno za nas i to bi spajalo ljude i u ekonomskom i političkom smislu", rekao je Vučić novinarima uoči skupa, navodeći da će učesnicima biti u pisanoj formi dostavljene političke i ekonomske ideje od značaja za cijeli region - prenijeli su beogradski mediji.

On je dodao da je drugi projekat Beograd - Bar sa kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim krakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu.

"To je veoma važno za nas jer bismo time, posle izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, bukvalno pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana", naveo je Vučić, dodajući da je važan i projekat izgradnje autoputa Niš - Priština, koji bi bio izuzetno značajan i za Srbe i za Albance.

Vučić je rekao da zemlje zapadnog Balkana ne mole za milost i da ne očekuju da će novac s neba da padne, ali da očekuju da vide koji projekat EU smatra najboljim i želi da ga svojim novcem pomogne.

Govoreći o regionu, Vučić je rekao da je veoma važno sačuvati mir i svaku vrstu stabilnosti, jer bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi budućnost cijelog regiona.

Pominjući krizna područja u svijetu, prije svega ukrajinsko-ruski konflikt i krize u Siriji i Iraku, Vučić je rekao da se plaši da cijeli svijet "ide u lošem smjeru", ali da je zadatak rukovodstva Srbije da "njen brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa".

"Za to nam je neophodna stabilnost na celom zapadnom Balkanu i zahvalan sam Angeli Merkel što ima potpuno istu želju kao mi", rekao je Vučić.

Vučić je prethodno razgovarao u Berlinu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o daljoj saradnji dvije zemlje u svim aspektima i njihovoj evropskoj perspektivi.