Regija
9

Vučić na Kosovu pozvao Srbe da ne prodaju imovinu

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić posjetio je u srijedu Kosovo i pozvao tamošnje Srbe da ne prodaju svoja imanja i ne odlaze, poručivši sunarodnjacima da ih Beograd nije zaboravio i najavivši im pomoć i potporu države.

Vučić je s nekolicinom ministara prijepodne započeo posjetu Kosovu, a u mjestu Pasjane, gdje je otvorio novo porodilište, poručio da "Srbija neće ostaviti Srbe na Kosovu", izvijestila je Radio-televizija Srbije.

"Znam da će Albanci ponuditi veliki novac za vaše kuće i imanja i molim vas da ne prodajete. To je jedini način da sačuvamo svoja ognjišta. Vi ste ti koji čuvate i branite vašu zemlju, koji očuvanjem svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji branite našu budućnost", poručio je Vučić.

"Vlada Srbije vas nije zaboravila i neće vas zaboraviti. Namjeravamo da i ovdje, kao i u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, otvorimo svoje urede", poručio je premijer koje je u kosovskom Pomoravlju dočekalo nekoliko hiljada ljudi.

Vučić je kazao da institucija Srbije na Kosovu moraju biti aktivnije te naglasio potrebu investicija koje bi osigurale zapošljavanje i nova radna mjesta.

Otvarajući porodilište Vučić je naglasio da se "upravo na Kosovu rađa najveći broj djece u Srbiji".

Uz poruku da se njegova Vlada zalaže za mir i stabilnost, Vučić je preporučio sunarodnjacima da trebaju imati dobre odnose sa "susjedima Albancima".

Nakon kosovskog Pomoravlja, Vučić je apel sunarodnjacima da ne prodaju imanja ponovio i u mjestu Štrpce na krajnjem jugu Kosova, a do kraja dana posjetit će i Gračanicu i razgovarati s predstavnicima Srba u kosovskim tijelima vlasti.

Posjeta srbijanskog premijera protekla je bez incidenata i uz jake mjere sigurnosti.