Regija
1.1k

Vučić: Moja najveća briga je situacija u Bosni

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za portal Politiko, govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, isključio je mogućnost za bilo kakvu saradnju sa Srpskom radikalnom strankom ili nacionalističkim snagama, jer kako je rekao, ne smatra da su potrebni novi sukobi u regionu.

"Borit ću se protiv njihovih ideja, borit ću se protiv njihovih vrijednosti. Videt ćemo šta će narod odlučiti. Ne mislim da su nam potrebni novi ratovi, novi sukobi u regionu", rekao je Vučić.

On je dodao da je zabrinutiji za situaciju u Bosni i Hercegovini nego na Kosovu, s obzirom na to da "ne vidi mogućnosti za dalje sukobe na Kosovu", za razliku od toga što porast političkog ekstremizma na Balkanu preti stabilnosti BiH i regionu.

"Moja najveća briga je situacija u Bosni. Sve je u i oko Bosne. Ko zna koja iskra može zapaliti Bosnu", rekao je Vučić. On je dodao da od sredine marta djeluje kao da je region opet u devedesetim te da su "jedine važne teme bile presuda Karadžiću, bosansko-srpski odnosi, srpsko-hrvatski odnosi i kada ćemo početi stvarno pomirenje. To je neka vrsta vremenske mašine".

Ističući da Vlada koju predvodi neće reagovati na "provokacije susjeda", Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da "poštuje teritorijalni integritet BiH" te da sutra putuje u Mostar, gdje će se sastati s predsedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kako bi se ublažile posljednje tenzije.

Najavivši da će u predstojećim sedmicama možda posjetiti i Hrvatsku, Vučić je kazao: "Stabilnost regiona je nešto o čemu treba da brinemo i treba da se bolje međusobno razumijemo. Ako moram da pravim više ustupaka, nemam problema s tim".