Regija
0

Vučić danas u Briselu sa Mogherini i Mustafom o budućnosti Kosova

SRNA
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas bi u Briselu trebalo da se sastane sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini i premijerom Kosova Isom Mustafom.

Prema najavama iz Brisela, tema razgovora na radnoj večeri bit će dosadašnji napredak u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budući koraci u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Vučić je jučer precizirao da tema razgovora svakako ne možže biti platforma u 36 tačaka za pregovaračko Poglavlje 35, koje se odnosi na pitanja Kosova i Metohije, prenijeli su beogradski mediji.

On je rekao da tema možže biti samo nastavak razgovora sa kosovskim Albancima i da odlazi u Brisel da ne bi ostavio prostor tumačenjima da Srbija nije spremna za razgovor.

Vučić je poručio da, ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, u tome neće učestvovati i da će tad biti vrijeme za izbore.

Mogherini je u petak, 9. oktobra, pozvala Vučića i Mustafu na neformalnu radnu večeru, a prema briselskim diplomatskim izvorima, za taj format se odlučila da bi u nešto relaksiranijoj atmosferi riješila nesuglasice u vezi sa nekim pitanjima, od kojih je najvažnije formiranje zajednice srpskih opština.

Planirano je da se Vučić i Mustafa sljedećeg mjeseca ponovo sastanu u uobičajenom, formalnom formatu briselskog dijaloga.