Regija
3

Vruće političko ljeto u Hrvatskoj: Neuspješan eksperiment s Oreškovićem najbolje će iskoristiti SDP

Piše: S. H.
Tihomir Orešković (Foto: AFP)
Tihomir Orešković (Foto: AFP)
Kulminacija političke krize posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj okončana je izglasavanjem nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću. Prema pisanju hrvatskih medija prikupljen je dovoljan broj potpisa za raspuštanje Sabora, a to će najbolje iskoristiti SDP na prijevremenim izborima, računajući na razočarenje birača politikom HDZ-a i Mosta.

Iako je Orešković bio zajednički prijedlog HDZ-a i Mista za premijera Hrvatske, samo devet mjeseci bilo je dovoljno za sasvim novi list u politici HDZ-a, kada Orešković postaje nepoželjan kadar u Vladi Hrvatske.

Na najodgovorniju poziciju u državi doveden je bez ikakvog političkog iskustva, ali kao velika nada da će kao čovjek iz realnog sektora pokrenuti hrvatsku privredu. U međuvremenu Hrvatsku su počele potresati brojne afere, koje su se prije svega odnosile na predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji je optužen za sukob interesa. Kriza se prenijela na Vladu, a sve je rezultiralo krizom u odnosima koalicionih partnera HDZ-a i Mosta.

Nekadašnji predsjednik SDP-a BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba ističe da je Orešković od početka bio greška i neuspiješan eksperiment.

"Očekivanja da će Most biti neka vrsta spajanja nespojivog u Hrvatskoj pokazala su se pogrešnim. Ispostavilo se da je Most upao u jednu provaliju u koju je povukao sve zajedno, a Oreškovićeva opereta okončana je neslavno. Jasno je bilo od samog početka da je Orešković jedno iznuđeno rješenje. Nije poznato ni u razvijenim državama kao ni u onim u tranziciji da za premijera dođe neko ko nema nikakvog političkog iskustva. Hrvatska ima mnogo eksperata većih nego što je Orešković, pa niko od njih nije preuzeo vlast", kazao je Lagumdžija.

Novi izbori u Hrvatskoj najesen sve su izvjesniji, a najzadovoljniji u ovom trenutku u može biti SDP, koji očekuje da će građani na prijevremenim izborima svoj bijes iskaliti neglasanjem za HDZ i Most.

Izborima se još više raduju u Mostu, gdje su kasno uvidjeli da odluka koaliranja s HDZ-om nije bila najmudriji potez. Bez obzira što im se prigovara političko neiskustvo, lider Mosta Božo Petrov je kazao kako je Most učinio sve da vlada opstane te da je za krizu odgovoran isključivo HDZ.

Osnovna karakteristika regiona u posljednjih godinu dana je veća politička nestabilnost nego što je bila u posljednjih deset godina. Međutim važno je naglasiti da se politička nestabilnost u određenoj državi ne preljeva na susjedne zemlje.

Politički analitičar Kenan Ešref Rašidagić komentarišući za Klix.ba pad Vlade u Hrvatskoj kazao je da je Orešković predvodio vjerovatno najlošiju Vladu u historiji te zemlje.

"Hrvatska politika u prethodnih devet mjeseci bila je obilježena isključivo unutrašnjim previranjima. Na sceni smo imali konstantno zaoštravanje retorike desnice. Ovo je možda najlošija Vlada koju je Hrvatska imala. Građani su razočarani i ukoliko dođe do novih prijevremenih izbora birači će definitivno iskaliti svoj bijes neglasanjem za HDZ, koji je uzrokovao ovu krizu. Često se koristila nacionalistička retorika, ali isključivo da bi se prikrile neke afere poput INA MOL-a i i drugih stvari u koje je bio uključen Tomislav Karamarko", istakao je Rašidagić.

Trenutno HDZ ne želi nove izbore i zagovara preslagavanje Vlade, gdje bi za novog premijera predložili dosadašnjeg ministra finansija Zdravka Marića. Najnovije informacije ipak govore da je Hrvatska bliže novim izborima u septembru. Sve ukazuje da Hrvatsku očekuje burno i vrelo političko ljeto.