Regija
0

Vrhovni sud Srbije odobrio promatrače veleposlanstvima Britanije i SAD-a

FENA
Vrhovni sud Srbije poništio je rješenje Republičke izborne komisije (RIK) i donio odluku da se izdaju ovlaštenja veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije za promatranje današnjih predsjedničkih izbora u Srbiji.

Glasnogovornica tog suda Vesna Dabić kazala je u nedjelju ujutro agenciji Beta da je odluka konačna i da RIK nema mogućnost ne postupiti po toj odluci, koja je RIK-u dostavljena u nedjelju u 6.15 sati.

RIK je dva puta - od čega drugi usprkos presudi i stavu Vrhovnog suda da taj organ tek izdaje ovlaštenja promatračima, a ne odlučuje o njima - odbio zahtjev američkog i britanskog veleposlanstva u Beogradu da im se omogući promatranje izbora.

Izbore promatraju promatrači OESS-a, Rusije i ruske Dume, te više od tri tisuće promatrača domaće nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Birališta u Srbiji, na kojima oko 6,7 milijuna birača može izabrati jednog od devet kandidata, otvorena su u nedjelju u sedam i ostat će otvorena do 20 sati, a prve procjene izbornih rezultata objavit će CeSID u nedjelju navečer, nakon 22.30 sati.