Regija
0

Vrhovni sud Hrvatske: Perkovića izručiti Njemačkoj

Anadolija
Josip Perković (Foto: AFP)
Josip Perković (Foto: AFP)
Vrhovni sud Republike Hrvatske 17. januara ove godine donio je odluku da Josipa Perkovića izruči Njemačkoj temeljem evropskog uhidbenog naloga (EUN). Izručenje bi se trebalo dogoditi za 10 dana od objave odluke.

"Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 17. januara 2014. donijelo rješenje kojim su kao neosnovane odbijene žalbe državnog odvjetnika i tražene osobe Josipa Perkovića podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 8. januara 2014., kojim je na temelju evropskog uhidbenog naloga bila odobrena predaja tražene osobe, Josipa Perkovića, Saveznoj Republici Njemačkoj“, izvijestio je glasnogovornik Vrhovnog suda RH Dražen Tripalo na službenim stranicama suda.

Za Antu Nobila, ova odluka je očekivana, to je više puta ponavljao u medijima. Jedina preostala mjera koja preostaje Nobilu i njegovom branjeniku Perkoviću je Ustavni sud, koji bi odluku Vrhovnog suda mogao osporiti.

No, da Perković ne bi bio izručen, potrebno je izdati i tzv. privremenu mjeru kojom bi se izručenje Perkovića Njemačkoj zamrznulo do odluke Ustavnog suda o Nobilovoj žalbi.

Ukoliko se privremena mjera ne izrekne, Perković će biti izručen i odluka ustavnog suda neće imati na Perkovićev slučaj nikakav utjecaj, poručio je Nobilo, "ali bi mogla imati na sve one poslije njega", istaknuo je.

Ukoliko Perković bude izručen Njemačkoj, gdje je osumnjičen za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića, i potom bude osuđen, zatvorsku kaznu pristao je odslužiti u Hrvatskoj.