Jaap de Hoop Scheffer
0

Vrata NATO-a otvorena su i za Makedoniju čim riješi spor s Grčkom

FENA
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u srijedu očekivanje da će Makedonija riješiti svoj bilateralni spor s Grčkom oko imena zemlje kako bi se mogla uključiti u Savez.

"Naša su vrata otvorena i bit će otvorena. Nadam se da će se ova poruka čuti u Skoplju. Mjesto za NATO-ovim stolom je rezervirano i za vas čim se riješi bilateralni spor s Grčkom", rekao je Scheffer nakon potpisivanja Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije Sjevernoatlantskom savezu.

Makedonija je očekivala da će na samitu NATO-a, održanom početkom aprila u Bukureštu, dobiti pozivnicu zajedno s Hrvatskom i Albanijom. Iako su se za to snažno zauzele Sjedinjene Države, Grčka je uspjela spriječiti da i Skoplje dobije pozivnicu.

Zbog spora s Grčkom Makedonija se u međunarodnim institucijama ne može koristiti svojim ustavnim imenom, nego imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

U zaključcima sa samita u Bukureštu čelnici NATO-a su istaknuli da Makedonija, ako u međuvremenu riješi to pitanje, može dobiti pozivnicu ne čekajući novi samit NATO-a.

Međutim, u ovom trenutku, prenosi Hina, čini se da nema izgleda za brzo rješenje toga pitanja, a Grčka u tom sporu ima snažnu podršku Francuske.