Hrvat izazvao nesreću u Njemačkoj
0

Vozeći u suprotnom smjeru ubio jednu i povrijedio šest osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Wiesbaden112.de
Foto: Wiesbaden112.de
Saobraćajnu nesreću koja se dogodila u subotu navečer oko 20:30 sati na njemačkoj autocesti A3 Idstein (smjer Wiesbaden – Köln) kod Niedernhausena, u kojoj je poginuo 56-godišnjak, a njegov 17-godišnji sin i 54-godišnja supruga teže povrijeđeni, kao i još četiri osobe, skrivio je 48-godišnji Hrvat iz Wiesbadena.

Kako potvrđuje i njemačka policija, 48-godišnji Hrvat vozio je u smjeru Kölna. Iz nepoznatog je razloga okrenuo svoje vozilo VW Touareg na autocesti te nastavio voziti u pogrešnom smjeru, prenosi Večernji list.

Lančani sudar

Iz smjera Wiesbadena prema Kölnu dolazio je BMW koji je vozio 56-godišnji Hrvat iz Duisburga. U nastojanju da izbjegne Touareg koji mu se približavao, vozač BMW-a sudario se s vozilom ispred sebe. U lančanom sudaru oštećeno je više vozila. Nastala šteta procjenjuje se na 135.000 eura. O kakvom je sudaru riječ, pokazuje i podatak da je nekoliko spasilačkih službi i vatrogasnih jedinica povrijeđene spašavalo do 4 sata ujutro. Policija se za istragu koristila čak i helikopterom, a pretražena je i obližnja željeznička stanica.

Iako su vrlo brzo nakon nesreće počele priče da je riječ o namjernom izazivanju nesreće, pokušaju ubistva, a potom i samoubistva, policija zasad nema takvih podataka. Glasnogovornik policije u Wiesbadenu rekao je da nema naznaka prema kojima bi se moglo naslutiti izazivanje nesreće s namjerom, odnosno da je osumnjičenik izazvao nesreću namjerno želeći udariti u svog sunarodnjaka. Na tom se dijelu autoceste vozi i do 200 km/h, a s obzirom na to da je bio mrak, teško je, kažu u policijskoj stanici Wiesbaden, uopće primijetiti automobile na autocesti. Ipak, policija trenutno slučaj vodi kao ubistvo.

Potraga cijelu noć

Iako je 48-godišnji Hrvat nakon izazivanja nesreće pješice pobjegao s mjesta nesreće i to s teškim povredama, nakon čega ga je njemačka policija neuspješno tražila cijelu noć, u nedjelju ujutro se sam prijavio u frankfurtsku policijsku stanicu. Kako je do tamo došao s teškim povredama, niko, kažu u policiji, ne zna.

Osumnjičenik se trenutno nalazi u jednoj frankfurtskoj bolnici.