Ivo Josipović za Standard
0

"Volio bih vidjeti Hrvatsku u EU do 2012."

FENA
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Ivo Josipović (Foto: Reuters)
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović o svojim je ciljevima kad preuzme dužnost govorio u razgovoru za austrijski dnevnik Der Standard te je naglasivši svoju proevropsku orijentaciju kazao kako bi Hrvatsku volio vidjeti u Evropskoj uniji do 2012. godine.

"Jako bih želio kada bi Hrvatska pristupila EU 1. januara 2012. godine", rekao je Josipović za austrijski dnevnik od nedjelje.

Kao glavnu zadaću svog budućeg predsjedničkog mandata označio je borbu protiv korupcije na najvišem nivou jer, kako je rekao, "ona predstavlja opasnost za hrvatsku sigurnost".

Na pitanje o saradnji s premijerkom Kosor kazao je da predsjednik ima obavezu sarađivati s premijerkom i da s tim lično nema nikakvih problema te da će se koncentrisati na ono što ujedinjuje sve političke snage. A to je na unutrašnjem političkom planu borba protiv korupcije i izlazak iz aktuelne krize, a na vanjskopolitičkom planu pristup Hrvatske Evropskoj uniji i poboljšanje odnosa s državama u susjedstvu.

Što se tiče demokratskih standarda, tu Josipović vidi Austriju kao zemlju u koju se treba ugledati.

"Austrija je pomogla Hrvatskoj kod stjecanja neovisnosti i u izgradnji evropske Hrvatske. Ne možemo jednostavno preuzeti austrijski model, ali možemo prepoznati vrijednosti i učiniti ono što moramo učiniti, a uz potporu Austrije sigurno smo korak brže u smjeru EU", zaključio je Josipović u razgovoru za austrijski dnevni list Der Standard.