Regija
172

Vojislavu Šešelju odobren privremeni izlazak na slobodu

Klix.ba
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, a lider srpskih radikala na slobodi bi mogao biti već sutra, javlja večeras Blic.

Sudsko vijeće donijelo je ovu odluku nakon što je Vlada Srbije dala garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu i činjenice da Tužilaštvo nije izrazilo protivljenje.

Vijeće "smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu optuženog, da su ispunjeni uslovi da optuženi bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", stoji u saopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

Sutkinje Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu.

Vlada Srbije prije nekoliko dana izrazila je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja, te je zbog toga odlučila pružiti garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Šešelj se mora izjasniti da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Međutim, Šešeljev sin Aleksandar za Blic je kazao da Haški tribunal nije postavio nikakve uslove za njegovo puštanje na slobodu.

Šešelju je, nakon raka na debelom crijevu, utvrđena i metastaza na jetri. Njega je u pritvoru Haškog tribunala pregledao tim srbijanskih ljekara koji je ocijenio da je njegovo zdravstveno stanje teško i da mu je život ugrožen, te da ga je neophodno u najskorije vrijeme prebaciti u Srbiju.

Vojislav Šešelj se u pritvoru Haškog tribunala nalazi već 12 godina. Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na teritoriji Vojvodine, BiH i Hrvatske.