Regija
0

Vođa nacionalnog stroja Goran Davidović izručen Srbiji

FENA
Foto: Srđan Ilić, AP
Foto: Srđan Ilić, AP
Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović, zvani Führer, u četvrtak je iz Njemačke izručen Srbiji, potvrđeno je Tanjugu u srbijanskom ministarstvu pravde.

Davidović je u pratnji policije Interpola sletio na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u 16.30 sati, odakle je sproveden u Kazneno-popravni zavod u Somboru radi izdržavanja kazne zatvora od godinu dana, na koju je osuđen zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Njemačko pravosuđe usvojilo je zahtjev Ministarstva pravde Srbije za njegovo izručenje, a datum njegovog prebacivanja nije saopćen javnosti iz sigurnosnih razloga.

Davidović je pravomoćno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gdje su verbalno i fizički napali sudionike.

Davidovića čeka i suđenje u Višem sudu u Novom Sadu zbog istoga kaznenog djela i optužbe da je s još osam neonacista napao sudionike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007. godine. Oni se terete da su započeli verbalni i fizički sukob sa sudionicima skupa, bacajući kamenje i tvrde predmete na njih.

Davidović je uhapšen 3. februara u Traunsteinu u Njemačkoj, na temelju potjernice Interpola Srbije, nakon što je napustio Trst u kome je čekao odluku talijanskog pravosuđa o izručenju Srbiji.

Okrivljeni se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod u Somboru, pa je Općinski sud u Novom Sadu, marta 2009. godine, izdao potjernicu za njim.

Prvobitno je sredinom aprila prošle godine uhapšen u Trstu, gdje se nalazio u ekstradicijskom postupku na temelju zahtjeva za izručenje koje je uputila Srbija.

Davidović je, međutim, početkom juna 2008. bio pušten da se brani sa slobode do konačne odluke talijanskih vlasti o njegovom izručenju Srbiji, pa je u međuvremenu pobjegao u Njemačku.