Snježana Malović
0

Vodilo se računa o interesima procesuiranih Srba

FENA
Ministarica pravde Snježana Malović izjavila je da je Nacionalni savjet za saradanju s Haškim tribunalom i do sada vodio računa o interesima Srba koji su procesuirani u tribunalu, i da ne vidi nijedan razlog da se takva praksa ne nastavi.

Ona je za današnje "Večernje novosti" rekla da je taj savjet, čiji je član postala nedavnim imenovanjem za ministra, "pozitivno odgovorio na svaki racionalan prijedlog ili molbu odbrane bilo kojeg Srbina kojem se sudi u Haagu".

Malović je kazala da se nada da će suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haagu biti fer.

"Očekujem da se u ovom postupku, kao i u svim drugim, utvrdi individualna odgovornost počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, ukoliko ona postoji. Time će se ujedno skinuti kolektivna krivica sa srpskog naroda", kazala je Malović.

Na pitanje hoće li Srbija ove godine ispuniti svoje haške obaveze, ona je odgovorila da "Srbija ima respektabilne institucije koje se bave tim poslom i one imaju moju punu podršku".

"Interes je naše zemlje da ispuni svoje međunarodne obaveze, jer time štitimo svoje suštinske interese koji su bazirani upravo na poštovanju međunarodnog prava. Kada to kažem, mislim na borbu za Kosovo i Metohiju, kao neotuđivi dio Srbije, kao jedan od dva ključna cilja ove vlade", dodala je najmlađa članica srpske vlade.

Prema njenim riječima, urađeni su i prošli su ekspertizu u EU, zakoni koji će omogućiti Srbiji da napokon stigne na "bijelu šengen vizu".

"Što se Ministarstva pravde tiče, posao je završen. Zakoni su upućeni skupštini i od njene efikasnosti isključivo zavisi kada će se oni usvojiti i time omogućiti da građani Srbije putuju bez viza po Evropi", istakla je Malović.