Stanje u Sandžaku
0

Vodeće bošnjačke partije protiv Zukorlića

SRNA
Dvije vodeće bošnjačke partije u Srbiji, Sandžačka demokratska partija /SDP/ i Stranka demokratske akcije /SDA/, nisu podržale deklaraciju o položaju Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji, usvojenu pod okriljem sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.

Ove dvije stranke ministara u Vladi Srbije Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina smatraju da Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Zukorlić, kao vjerska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem.

Na jučerašnjem skupu u Novom Pazaru usvojena je Deklaracija, kojom se zahtjeva smjena ministra vjera Bogoljuba Šijakovića, koji je kritikovao poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića zbog izjava prilikom posjete Novom Pazaru, te jedinstveni region Sandžak, koji će obuhvatiti sve opštine u kojima većinu stanovništva čine Bošnjaci.

Potpredsjednik Ljajićeve SDP Meho Omerović rekao je da ta stranka razumije želju Islamske zajednice da se bavi i podstiče pitanja važna za Bošnjake, ali da to nije mjesto gdje se vode politički skupovi i rasprave.

"Predstavnici Islamske zajednice imaju dovoljno problema koje im je nezakonitim postupcima nametnula prošla Vlada, da bi se sada bavili pitanjima koja im ne pripadaju", rekao je Omerović, navodeći da će se kroz institucije države voditi računa da se najavljenim zakonom o regionalnom razvoju ne ugroze prava Bošnjaka u sandžačkim opštinama.

On je naveo da su to ponajviše odnosi na ekonomski razvoj kroz investicije i povećanje zaposlenosti, te dodao da to građani Sandžaka očekuju, a ne "davanje nerealnih obećanja od kojih ne može biti boljeg života".

Poslanik SDP-a Munir Poturak, koji je prisustvovao skupu u Novom Pazaru, ali nije potpisaop deklaraciju, rekao je da zahtjevi iz ovog dokumenta mogu da unesu zabunu i nove podjele, ali i da smetaju izabranim predstavnicima Bošnjaka koji se u državnim institucijama bore za interese svoje zajednice.

Poturak je ocijenio da je "možda previše oštar zahtjev prema ministru Šijakoviću", ali da misli da je i ministar mogao drugačije da se odnosi prema dešavanjima u Sandžaku.

Predstavnik Bošnjačke liste, okupljene oko Ugljaninove SDA, Esad Džudžević navodi da predstavnici ove liste nisu ni prisustvovali skupu, te dodaje da Islamska zajednica u Srbiji treba da se bavi svojim temama zajedno sa /suparničkom/ Islamskom zajednicom Srbije, a ne političkim pitanjima.

Džudžević navodi da se o svim pitanjima iz Deklaracije već izjasnilo Bošnjačko nacionalno vijeće koje je, po Ustavu, ovlašćeno da se njima bavi, a ne Islamska zajednica.

"Treba nama u parlamentu prepustiti da se izborimo za što bolji položaj Bošnjaka, i u ekonomskom i u manjinskom smislu", rekao je Džudžević.

Na skupu u Novom Pazaru su učestvovali predstavnici islamske zajednice, koju predvodi Zukorlić, kao i predstavnici nevladinih organizacija i manjih, lokalnih partija, koji su zatražili da se ne dozvoli rasparčavanje Sandžaka.

Ranije su SDP i SDA, koje su osnovale Bošnjački forum, najavile da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti dio jednog regiona.

Radi se o opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, gdje uglavnom u većini žive Bošnjaci.