Regija
1

Vlastimiru Đorđeviću kazna smanjena sa 27 na 18 godina zatvora

Anadolija
Vlastimir Đorđević (Foto: Arhiv)
Vlastimir Đorđević (Foto: Arhiv)
Apelaciono vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdilo je danas odgovornost Vlastimira Đorđevića za zločine koje su srpske snage počinile tokom nasilja protiv kosovskih Albanaca na Kosovu.

Apelaciono vijeće je odobrilo pojedine tačke Đorđevićeve žalbe, ali i žalbe Ureda tužioca, te je trajanje kazne od 27 godina, na koju je Đorđević prethodno bio osuđen, smanjilo na 18. godina Vijeće je danas odobrilo jednu cijelu tačku i tri dijelom Đorđevićeve žalbe, te dvije tačke žalbe koju je podnio Ured tužioca.

U kaznu će biti uračunato vrijeme koje je Đorđević do sada proveo u zatvoru, a u pritvoru Haškog tribunala ostaće do premještaja u državni zatvor, gdje će odslužiti ostatak kazne.

Vlastimir Đorđević osuđen je 23. februara 2011. godine za zločine počinjene na Kosovu u periodu od 1. januara do 29. una 1999. godine, kada je obnašao funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije i šefa odjela za javnu bezbjednost. Đorđević je prvostepenom presudom osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.