Utajio 4 miliona eura
0

Vlasniku makedonske TV A1 mjesec dana pritvora

FENA
Vlasnik makedonske televizije A1 Velija Ramkovski dobio je 30 dana pritvora u istražnom sudu u Skoplju zbog sumnje da je izvršio nekoliko krivičnih djela, među kojima su utaja poreza, pranje novca i organizovani kriminal, saopćeno je kasno u subotu navečer u Skoplju.

S njim je u pritvoru još 14 osoba, među kojima njegova kćerka, brat, i još nekoliko rođaka, dok je njegov sin, koji je isto dobio pritvor, u bjekstvu.

Ostale osobe su osnivači, upravnici i direktori u 11 firmi koji se nalaze u zgradi televizije, a koji su pod istragom finansijske policije i poreske uprave.

U policiskoj akciji nazvanoj "Paučina" privedeno je bilo 18 osoba, ali su četvorica pušteni na slobodu, prenosi u subotu Radio Slobodna Evropa.

"Dosadašnja istraga utvrdila je utaju od oko četiri miliona eura i da je više od 17.000 eura oprano preko 11 firmi", rekao je na pres-konferenciji portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Velija Ramkovski je svojevremeno podržavao vladu Nikole Gruevskog i posljednju godinu dana njegova televizija A1 je opoziciona. Ramkovski je nazvao vladu Nikolom Gruevskog kao režimsku.

A1 je prva komercijalna televizija u Makedoniji.