Regija
43

Vladimir Putin stigao u Beograd

Anadolija
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/EPA)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/EPA)
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu u 12:12 sati, gdje ga je dočekao predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Putin i mnogobrojna ruska delegacija u Beograd su stigli u predsjedničkom avionu Ilyushin Il-96-300PU, koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom i predstavlja leteće komandno mjesto.

Nikolić je neposredno uoči dolaska Putina na beogradskom aerodrom Nikola Tesla rekao kako Srbija i Rusija koračaju u velikom prijateljstvu i zajedništvu s tim da Srbija ima svoj evropski put na koji Rusija nikada nije utjecala. On je rekao kako će tema sastanaka dominantno biti ekonomska pitanja i saradnja. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Predsjednik Rusije došao je u jednodnevnu posjetu Srbiji na poziv predsjednika Nikolića, a sa aerodroma dva predsjednika će otići na groblje Oslobodiocima Beograda, gdje će položiti vijence stradalim sovjetskim vojnicima koji su se borili u Beogradu tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon toga, predsjedniku Putinu svečani doček biće organizovan u Palati Srbija, gdje će se održati tete-a-tete sastanci sa predsjednikom Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će, također, uručiti i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici ruskom predsjedniku.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Poslije sastanaka, u prisustvu Nikolića i Putina bit će potpisani međudržavni sporazumi, nakon čega će se u zajedničkoj izjavi, Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić obratiti medijima.

Na kraju svoje posjete, predsjednik Putin i predsjednik Nikolić prisustvovat će Vojnoj paradi, koja će se održati na platou ispred Palate Srbije, a povodom stogodišnjice početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.