Crna Gora
0

Vladajuća koalicija očekuje sigurnu pobjedu

FENA
Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 29. marta očekuje se sigurna pobjeda vladajuće koalicije "Evropska Crna Gora", u kojoj su dosadašnji partneri Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), a ovih dana im se priključila i Bošnjačka stranka (BS), izjavio je čelnik socijalista Predrag Sekulić.

Kako je medijima izjavio politički direktor DPS-a, on očekuje da će ta koalicija osvojiti oko 45 mandata, što će joj biti dosta da ponovo samostalno sastavi vladu. Sastav crnogorskog parlamenta broji 81 zastupnika.

Analitičari u Podgorici vjeruju u takve procjene, jer se opozicija već dva mjeseca ne može dogovoriti o sastavljanju jedinstvene zastupničke izborne liste.

Zadnji rok za predaju izbornih lista istječe 4. marta u ponoć i sada je gotovo sigurno da će najveće opozicione stranke na izbore izaći samostalno.

Socijalistička narodna partija (SNP), koja je bila naglašeno prosrpska, a sada se nastoji profilirati u stranku demokratskog centra, odbila je sve ponude za mogućim savezom.

Srpski blok, koji čini desetak malih političkih stranaka i saveza, udružit će se u tri liste kako bi možda sačuvali parlamentarni status, a iz Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića, nekad najjače oporbene stranke, odvojila se frakcija i osnovala Demokratski centar, čime je Pokret znatno oslabio.

Tako razjedinjena opozicija, po procjenama analitičara, neće biti ozbiljan suparnik već uhodanoj mašineriji DPS-a koji više od 15 godina stabilno vlada Crnom Gorom.

Jesu li moguća bilo kakva iznenađenja pokazat će idući dani, jer predizborna kampanja tek što je počela.