Regija
0

Vlada Srbije održala telefonsku sjednicu, bez rasprave o odnosima s EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada Srbije ipak je u četvrtak održala telefonsku sjednicu, ali na njoj nije bilo riječi o europskim integracijama Srbije, već o prodaji Rudnika bakra Bor austrijskom konzorciju.

Odluka premijera Vojislava Koštunice da zakaže telefonsku sjednicu na kojoj će se ministri izjasnili o prodaji borskog rudnika uslijedila je tek nakon upozorenja ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će Srbija izgubiti veliku investiciju ako se u četvrtak Vlada Srbije ne izjasni o finalnom ugovoru o prodaji rudnika austrijskom konzorciju "A-Tec Minerals and Metals holding GMBH, A-Tec Industries AG i Montan Werke Brixleg AG".

Članovi Vlade iz Demokratske stranke Borisa Tadića tražili su da na telefonskoj sjednici bude riječi i o potpisivanju Političkog sporazuma s Europskom unijom (EU), prvotno predviđeno za srijedu, 6. veljače u Bruxellesu, ali premijer to nije prihvatio.

Nakon sjednice ministar Dinkić novinarima je kazao da će potpredsjednik Vlade Božidar Đelić otputovati u Bruxelles kako bi potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju onog trenutka kad EU ponudi potpisivanje tog dokumenta, s obzirom da Đelić za to ima ovlaštenje vlade Srbije, koje je dobio prije najnovije krize u državi, nastale nakon što je premijer Koštunica odbio sazvati redovnu sjednicu vlade sa zahtjevom da se prije toga na izvanrednoj sjednici sastane parlament, kako bi se izjasnio o najavljenom slanju misije EU na Kosovo.

Ni u četvrtak nije jasno kako će se kriza okončati, s obzirom da je predsjednik parlamenta Srbije Oliver Dulić odbio sazvati sjednicu Skupštine Srbije prije nego što se Vlada Srbije izjasni o dnevnom redu, odnosno o europskim integracijama Srbije i budućoj misiji EU na Kosovu, te je i dalje neizvjesno što će se prvo dogoditi: sjednica parlamenta ili Vlade.

Savjetnik premijera Koštunice Branislav Ristivojević u četvrtak je izjavio da bi premijer mogao redovno zasjedanje Vlade Srbije zakazati za idući četvrtak, 14. veljače.

"Do tada ima dovoljno vremena da se održi sjednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odluci EU da protupravno pošalje misiju za provođenje jednostrane neovisnosti Kosova. Također, do 14. veljače ima dovoljno vremena za pokušaj da se unutar vladajuće koalicije nadvlada postojeća kriza", izjavio je Ristivojević agencijama.

Koštunica je, pritom, odbio sazvati redovnu sjednicu Vlade ovoga četvrtka usprkos tome što mu je takav zahtjev uputio potpredsjednik Vlade Božidar Đelić i 16 ministara (od ukupno 23), te se i dalje nagađa da li bi moglo doći do pada Vlade Srbije.

Jedan od potpisnika zahtjeva za održavanje sjednice Vlade ovoga četvrtka, ministar Rasim Ljajić ocijenio je u izjavi za "Večernje novosti" od četvrtka da je Vlada Srbije u najozbiljnijoj krizi od svog formiranja, te da je njen pad trenutno najrealnije rješenje i da predsjednik Srbije Boris Tadić više ne smije odugovlačiti s traženjem kompromisa s premijerom Koštunicom.

"Tadić više nema manevarski prostor da pravi kompromis sa Koštunicom oko europskog puta Srbije. Tadić je na predsjedničkim izborima pobijedio upravo na valu ulaska Srbije u EU, a to je podržalo gotovo 2,3 milijuna građana", Ljajićev je stav.

U četvrtak je i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozvao predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da "odbace taštine i neslaganja" i nastave voditi državu, te pozvao da se sazovu sjednice parlamenta i Vlade.