Regija
0

Vlada Hrvatske neće dopustiti ulazak Srbije u EU dok ima univerzalnu jurisdikciju

FENA
Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Evropsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, rekao jer predsjednik Vlade Zoran Milanović u četvrtak na sjednici Vlade.

Srbija će morati povući taj zakon, rekao je Milanović dodajući da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju te da Evropska unija funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne saradnje.

Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira, rekao je Milanović te pozvao Beograd da taj zakon ukine.

"Nama je to neprihvatljivo kao što bi svakomu drugom bilo neprihvatljivo da mi imamo takav zakon", rekao je Milanović.

Ističe da nije dopušteno ni prihvatljivo, niti u skladu sa načelima pravosudne saradnje, propisivati takvu vrstu jurisdikcije unutar Evropske unije. Milanović drži da je Beogradu to "savršeno jasno".

Kako se cijeli slučaj ne bi pretvorio, u, kako je rekao, politički ping-pong, Milanović je istaknuo kako je "zdravorazumski odmah reći i uputiti poruku da s takvim zakonom (Sbija) u EU ne može ući jer Hrvatska to neće dopustiti".

"Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade", kazao je premijer. Smatra da je to pitanje principa i zaštite nacionalnih interesa.

"Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protuargumente", kaže Milanović.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocjenjuje da je Srbija zakonom o univerzalnoj jurisdikciji pokušala stvoriti situaciju "mini Haaga" gdje se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se dogodilo na području bivše Jugoslavije.