Serge Brammertz
0

"Vjerujemo da se Mladić skriva u regionu"

SRNA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je, povodom zahtjeva advokata porodice Ratka Mladića da Mladić bude proglašen mrtvim, da se potraga za tim haškim bjeguncem zasniva na snažnom vjerovanju da je on i dalje živ i da se skriva u regionu.

"Radimo pod pretpostavkom da je on živ i operativne službe u Srbiji u svojoj istrazi slijede određeni broj tragova. Njihova pretpostavka i naša pretpostavka je da se on i dalje skriva, što svakako opravdava operaciju koja je u toku", rekao je Brammertz sinoć novinarima u New Yorku nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

 Na pitanje da li je u posljednjih godinu dana imao izvještaj da je Mladić viđen ili da je živ, Brammertz je rekao da ne želi da ulazi u detalje operacije.

"Posljednja stvar koju želim da učinim je da stvorim teškoće srpskim službama u njihoj istrazi, ali naše snažno vjerovanje je da se on skriva u regionu i to opravdava tekuće operacije", rekao je Brammertz.

Predstavljajući Vijeću sigurnosti svoj redovni šestomjesečni izvještaj, Brammertz je istakao da hapšenje Mladića i Gorana Hadžića ostaje najvažniji prioritet i istakao da Srbija sprovodi operativne radnje.

"Ti napori, ipak, daju malo opipljivih rezultata i vjerujemo da Srbija mora revidirati svoje operativne planove", rekao je.
	
Govoreći o saradnji Srbije, Brammertz je istakao da Srbija adekvatno odgovara na sve zahtjeve Tribunala za pristup arhivama, dokumentima i svjedocima i da nema zahtjeva koji čeka na odobrenje vlasti.