Dušan Ignjatović
0

Vjerujem da će Mladić uskoro biti u Haagu

FENA
Direktor Kancelarije Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izrazio je danas uvjerenje da će se haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Haagu.

"Hapšenje Mladića i Hadžića ostaje obaveza Srbije i, ukoliko se oni nalaze u Srbiji, mora se uraditi sve da se oni što je pre moguće lociraju i liše slobode. Vjerujem da će se i njih dvojica uskoro naći u Haagu", izjavio je Ignjatović dnevnom listu "Danas".

On je ukazao da nema konkretne informacije dokle se operativno stiglo u lociranju i hapšenju Mladića i Hadžića, a i da ih ima ne bih smio o tome da govori.

"Ono što je, međutim, od ogromne važnosti i što se mora istaći jeste da poslije hapšenja Karadžića više niko ne sumnja da postoji jasna politička volja u Srbiji da se i preostali optuženici uhapse", istakao je Ignjatović.

On je rekao i da je očekivao da će glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz tokom posjete Srbiji dati konkretniju ocjenu u pogledu pomaka u saradnji naše zemlje s Tribunalom, koja, prema riječima Ignjatovića, nikada nije bila bolja.

Kada to kažem, mislim na sve aspekte saradnje - i na privođenje optuženika pravdi, dostavljanje dokumentacije, vršenja uvida u arhive, oslobađanje svjedoka čuvanja tajne da bi mogli da daju iskaze u postupcima pred Tribunalom, naglasio je Ignjatović.

On je napomenuo da je Tužilaštvo 23 puta izvršilo uvide u arhive državnih organa i da nijedan takav zahtjev Tužilaštva nije odbijen.

"Također se mora istaći da saradnja s Tribunalom ne znači samo saradnju sa Tužilaštvom, nego i sa odbranama okrivljenih. Uvidi u arhive dozvoljavaju se i odbranama okrivljenih, kao što se i odbranama dostavlja veliki broj dokumenata, i ni u tom dijelu saradnje nemamo značajnijih problema", dodao je Ignjatović.

On je ukazao da je očekivao konkretniju Brammertzovu ocjenu o saradnji u pogledu dokumentacije, dodajući da je od 1.715 zahtjeva za pomoć, koje je tužilaštvo do sada uputilo Srbiji, rešeno 99 posto.

"Mi smo riješili sve probleme u ovoj oblasti saradnje. Taj jedan posto zahtjeva koji do sada nisu riješeni odnose se na zahtjeve koji su pristigli u proteklih mjesec dana", istakao je Ignjatović.

Što se tiče svjedoka za koje je Tužilaštvo tribunala zatražilo oslobađanje od dužnosti čuvanja tajne da bi mogli da svjedoče u postupcima pred Tribunalom, svi svjedoci za koje je podnesen zahtjev oslobođeni su dužnosti čuvanja tajne, naveo je on, prenio je Tanjug.

On je naveo su dužnosti čuvanja tajne oslobođeni svi svjedoci za koje je Tužilaštvo tribunala podnijelo takav zahtjev da bi mogli da svjedoče u postupcima pred Tribunalom.