Regija
0

Vinkovci: Film o Edi Maajki pobjednik DORF-a

FENA
Film "Sevdah o rodama", autora Silvija Mirošničenka, koji govori o popularnom hip-hoperu Edi Maajki, pobjednik je Festivala dokumentarnoga rock filma (DORF) koji se od četvrtka, 6. ožujka, do nedjelje, 9. ožujka, održavao u Vinkovcima.

Tako je odlučio stručni sud kojega su činili glazbeni kritičari Velimir Grgić, Aleksandar Dragaš i Igor Bašin odabravši Mirošničenkov film u konkurenciji 17 filmova iz šest zemalja - Velike Britanije, Nizozemske, Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske.

"Sevdah o rodama" nastao je 2007. godine u produkciji HTV-a.

Proglašavajući pobjednika Toni Šarić, direktor DORF-a, podsjetio je da se taj festival održava po drugi put, no da je već stekao brojne poklonike pa je u četiri dana festival imao 2000 gledatelja.

Šarić je za iduću godinu najavio organizacijske izmjene festivala i njegovo proširenje i na druge žanrove, a već sada ima načelan dogovor o prikazivanju dva jazz filma na idućem DORF-u.

Ovogodišnji DORF kojega je organizirala Udruga ljubitelja filma "Rare" iz Vinkovaca u suradnji s vinkovačkim Gradskim poglavarstvom i Gradskim kazalištem "Joza Ivakić", obilježen je svjetskom premijerom filma "Revolution Rock" autora Dona Lettsa koji govori o legendarnoj britanskoj punk grupi "The Clash".

Don Letts je u četvrtak na otvorenju DORF-a bio i gost Vinkovaca.

Uz "Revolution Rock" ovogodišnji DORF imao je još dvije premijerne izvedbe i to filma "Napred u prošlost" srbijanskoga redatelja Darka Kovačevića te filma "Aveti prošlosti" vinkovačkog redatelja Vladimira Bakarića.