"Historijski dan"
0

Vijeće sigurnosti UN-a čestitalo Srbiji na hapšenju Mladića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) pozdravilo je hapšenje ratnog lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladića i čestitao srpskim vlastima, ocijenivši da je to jasan pokazatelj saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

"Članice Vijeća sigurnosti pozdravljaju hapšenje Ratka Mladića 26. maja 2011. godine", naveo je u petak navečer u saopćenju predsjedavajući u tom tijelu UN-a, francuski ambasador Gerard Araud.

Članice VS UN-a, kako je naveo Araud, "čestitaju srpskim vlastima na hapšenju, koje je jasan pokazatelj saradnje vlade Srbije s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prenosi France Presse.

Države članice Vijeća sigurnosti takođe "dijele nadu da će hapšenje i izručivanje Ratka Mladića pomoći približavanju zapadnog Balkana, pomirenju i evropskoj perspektivi, naveo je Araud.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u četvrtak, na dan kada je Mladić uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, da to predstavlja "historijski dan" za međunarodnu pravdu i zahvalio se srpskoj vladi i predsjedniku Borisu Tadiću na tome.