I danas
0

Veterani u Hrvatskoj protestvuju zbog presude hrvatskim generalima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U više hrvatskih gradova za danas su najavljeni protesti veterana povodom presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški sud osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom i nakon akcije "Oluja" 1995. godine.

Dio veteranskih udruženja najavio je protestne skupove u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, iako su Gotovina Markač još prije presude tražili da se zbog njih ne održavaju protestni skupovi.

Veterani su najavili i druge akcije, među kojima traženje ostavke vlade Jadranke Kosor i raspisivanje izbora.

Čelni ljudi pokreta "Stop progonu hrvatskih branilaca", nakon jučerašnjeg skupa podrške generalima na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića, najavili su da će u naredna tri dana javnosti predstaviti svoje buduće akcije, tražeći momentalnu ostavku hrvatske vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Predsjednik pokreta Zvonimir Trusić izrazio je ogorčenje zbog presude hrvatskim generalima i najavio da će kroz nekoliko dana njegov pokret hrvatskoj javnosti objelodaniti svoje buduće poteze.

Markačev zamjenik Željko Sačić, protiv koga se vodi istraga zbog zataškavanja masakra srpskih civila u Gruborima kod Knina i za koga nevladine organizacije smatraju da bi trebalo da odgovara za zločine u Medačkom džepu 1993. godine, na čelu je organizacije protesta u Zagrebu. On je pozvao na mir i dostojanstvo okupljenih.

Neka veteranska udruženja najavila su proteste i u Osijeku, iako je najveći broj udruženja na sastanku sa Kosorovom prije nekoliko dana najavio da neće protestvovati, jer protesti nemaju smisla i mogli bi dovesti do destabilizacije zemlje.
Dvojica hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj tokom i nakon vojne akcije "Oluja" bio da se prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Hrvatske. 

Generala Ivana Čermaka sud je oslobodio odgovornosti i naložio njegovo puštanje na slobodu.