Regija
0

Veliki broj vjernika u džamijama u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji

Anadolija
Crna Gora (Foto: Anadolija)
Bajram-namaz jutros je klanjan i u džamijama širom Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Albanije i Makedonije.

Podgorička džamija Osmanagića bila je prepuna vjernika. Hutbu je održao imam te džamije Ismail Dacić, koji je naglasio da su muslimani ispratili mjesec od Boga dan.

"Ramazan je jedan od Allahovih lijepih imena, koji znači onaj koji nije u potrebi za bilo čim, a svako je u potrebi za njim. Shodno hadisima post jeste Allahov i on pripada samo njemu i ni jedan se drugi mjesec ni ibadet ne može mjeriti sa njim“, rekao je imam Dacić tokom svoje hutbe.

Molivši Allaha da vjernike uputi na pravi put te da im podari ono što je danas dobro u ovome svijetu i učvrsti ih u vjeri, Dacić je poželio mubarek predstojeći Bajram. Crnogorski reis Rifat ef. Fejzić je bajramsku hutbu, kao i bajramski namaz, predvodio u gradskoj džamiji u Beranama.

Vjernici u Beogradu, klanjanjem Bajram-namaza u Bajrakli džamiji, kao i ostalih 15 mesdžida na području svih opština Beograda, obilježili su Bajram. Muslimani u ostalim gradovima na području Srbije: Nišu, Šapcu, Kragujevcu, kao i u Novom Sadu i u džamiji u Subotici također su u velikom broju klanjali namaz.

Klanjanje Bajram-namaza muslimani Kosova obavili su u Fatih Sultan Mehmet džamiji, najvećoj džamiji u Prištini, a makedonski muslimani u džamiji Mustafa-paše u Skoplju. Vjernici islamske vjeroispovijesti u Zagrebu, klanjanjem namaza u zagrebačkoj džamiji dočekali su Bajram. Svečano je bilo i u novoj riječkoj džamiji.