Regija
0

Veliki broj puteva zatvoren za saobraćaj u Hrvatskoj

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog snježnog nevremena, veliki broj puteva u Hrvatskoj zatvoren je za saobraćaj, a vanredno stanje proglašeno je u Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te u centralnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje.

Trenutno nema slobodnog smijera kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i sjevernom Jadranu i obrnuto. U prekidu su i skoro sve trajektne veze s ostrvima.

Samo za putnička vozila otvoreni su dijelovi Jadranske magistrale od Bakra do Senja, zaleđe Crikvenice, Novog Vinodolskog, grada Bakra i lokalni putevi na tom području, te Paški most.

Prema prognozama hidrometeorologa, danas će pasti još deset do 30 centimetara snijega. Snježne padavine očekuju se do utorka ili srijede, nakon čega bi trebalo da uslijedi razvedravanje, ali i pad temperature, posebno u istočnom dijelu Hrvatske.

Visina snijega izmjerena jutros: Zavižan 68 centimetara, Plitvice 50, Gospić 38, Metković 30, Osijek 28, Šibenik 24, Sinj i Sljeme 18 centimetara. 

Najniža temperatura u 7.00 časova izmjerena je na Zavižanu minus 22 stepena, zatim na Sljemenu minus 17, Gospiću minus 13, Sisku, Daruvaru, Križevcima i Koprivnici minus 11, Karlovcu, Osijeku, Vukovaru, Varaždinu i Zagrebu minus deset, Mljetu devet, Dubrovniku osam stepeni Celzijusovih.

Problema sa snabdijevanjem strujom ima na području Senja i Karlobaga. Radnici "Elektre" tokom cijele noći radili su na otklanjanju kvarova, javljaju hrvatski mediji.
Zbog hladnoće, povećana je potrošnja električne energije, a iz Hrvatske elektroprivrede poručuju da su njihovi kapaciteti dovoljni. 

Iz Hrvatske naftne industrije INA, odnosno njene firme Prirodni gas, poručuju da imaju obezbijeđene dovoljne količine gasa, te da su maksimalne količine smještene u skladištu Okoli.