Janez Janša
0

Velika razvojna koalicija u Sloveniji malo vjerojatna

FENA
Slovenski premijer Janez Janša rekao je u pismu članovima svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) nakon što je na izborima relativnu većinu dobila lijeva oporba, kako postoje mali izgledi za formiranje velike koalicije u kojoj bi bila i neka stranka ljevice te kako će u Sloveniji ponovno doći do ideoloških podjela koje potiče ljevica.

Janša u pismu na internetskim stranicama svoje stranke tvrdi da je njegov cilj bila uvjerljiva pobjeda i formiranje vlade u kojoj bi bile stranke u dosadašnjoj vladi i neka od stranaka ljevice, ali da to nije uspjelo pa je "projekt velike razvojne koalicije postao malo vjerojatan".

Janša tvrdi da će zato u Sloveniji ponovo doći do ideoloških podjela iz prošlosti.

"Ideološke podjele nameću ljudi koji stoje u pozadini triju stranaka ljevice, a zbog njihove politike isključivanja Sloveniju čeka razdoblje vraćanja u prošlost", navodi Janša u pismu članovima SDS-a čiji je predsjednik.

Stranka lijevoga centra Socijalnih demokrata (SD) dobila je na nedjeljnim izborima relativnu većinu u novom parlamentu i očekuje se da će s Liberalnim demokratima i strankom Zares sastaviti vladu.

Janša navodi da će službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva vjerojatno pokazati da je SDS po broju osvojenih mandata u novom parlamentu jednako jak kao SD, ali da na izborima nije osigurana izborna pobjeda kakvu je trebao za formiranje "široke razvojne koalicije".

Unatoč tome, napisao je u pismu zahvale članovima stranke i svojim biračima Janša, već sada se na osnovi privremenih izbornih rezultata može reći da je SDS "osvojila više glasova nego ikad", a uz to je, kako je naveo, pobijedila u pet od osam izbornih jedinica na državnoj razini.