Srbija
0

Velika bajramska sofra u Beogradu

SRNA
Prvi put u novijoj istoriji u centru Beograda biće organizovana velika bajramska sofra povodom ramazanskog Bajrama, izjavila je danas Srni direktor Kulturno-dobrotvornog društva "Gajret" Lejla Alomerović.

"Veliku bajramsku sofru organizuje Gajret drugog dana Bajrama, u ponedjeljak, 21. septembra, ispred Bajrakli džamije u Beogradu, odnosno u dijelu Gospodar Jevremove ulice između ulica Kralja Petra i Cara Uroša", rekla je Alomerovićeva.

Početak  je zakazan za 13.00 sati, nakon poslijepodnevne molitve. 

U tom dijelu ulice saobraćaj će biti zaustavljen, a na sofri će biti postavljena tradicionalna jela - hrana po halal standardima. 

Na velikoj bajramskoj sofri biće prisutan i muftija Muhamed Jusufspahić.

"U  tradiciji muslimana je da se prvi dan Bajrama obilježava u porodici, a drugog dana sa prijateljima, zato su na veliku bajramsku sofru pozvane komšije, cijeli grad i svi ljudi dobre volje", rekla je Alomerovićeva.

Prvi dan Bajrama, 20. septembra, u Bajrakli džamiji biće obilježen tradicionalno, prazničnom molitvom u 7.00 sati ujutro. 
Ramazanski Bajram je islamski praznik koji se obilježava za kraj mjeseca ramazana, a post koji se provodi u ovom mjesecu jedna je od pet osnovnih  dužnosti svakog muslimana.