Srbija
0

Vekarić: Najviše zapelo sa BiH

SRNA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je, kada je riječ o regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, najviše zapelo sa BiH i da je to "problem koji još čeka rješenje".

Vekarić je podsjetio da BiH "do skoro nije imala ni vlast, pa je struka morala da trpi i čeka bolje dane".

"Svi, nažalost, pokušavaju da ulove političke poene na toj osetljivoj temi koja uzburkava emocije. Ovo nije popularna tema, ovo je problem iz prošlosti i jedino racionalnom mudrom dobronamernom komunikacijom to možemo da rešimo", rekao je Vekarić za B92. 

On je naveo da je Srbija sa BiH razmijenila informacije i dokaze o osam suđenja, sa Crnom Gorom pet, sa dosadašnjim privremenim upravama na Kosovu i Metohiji - 19, a sa Hrvatskom 54. 

Vekarić kaže da ti podaci ne pokazuju pravi stepen saradnje u regionu i da se sa Hrvatskom godišnje razmijeni i 1 000 informacija. 

Ipak, i sa tom zemljom ima nesuglasica, kao što je nedavni hrvatski zakon o nepriznavanju presuda vojnog suda, koji je usvojen, kako tvrdi Vekarić, kao dio predizborne kampanje. 

"Taj zakon jeste štetan, ali ne proizvodi dramatične posledice, zbog njega je troje ljudi odustalo da svedoči u našim predmetima, što nije drastično u skladu sa svim onim što smo kroz sporazum dobili i u jednom i u drugom pravcu", kaže Vekarić.