Regija
0

Vekarić: Hadžić bio kooperativan na saslušanju

FENA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Saslušanje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića u Specijalnom sudu trajalo je kratko i tokom tog procesa bio je veoma kooperativan, a odricanjem prava na žalbu pokazao je da želi da se postupak izručenja Haškom tribunalu obavi što prije, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je podsjetio da Hadžićeva odluka da se odrekne prava na žalbu znatno skraćuje postupak ekstradicije, dodajući da je jučerašnje hapšenje pokazalo dobar rad službi sigurnosti Srbije.

Vekarić je za TV B92 rekao da o jučerašnjem saslušanju u Specijalnom sudu, koje je, kako je kazao, obavljeno rutinski, nema ništa spektakularno da se kaže i da je trajalo oko sedam minuta.

Na pitanje da li je tačno da je govorio o svom imovinskom stanju, Vekarić je odgovorio da je Hadžić tokom saslušanja rekao da je "sada još siromašniji nego što je bio" i da je spominjao slučaj Plitvice gdje je tokom rata na prostoru bivše SFRJ došlo do obračuna hrvatske i krajinske policije, gdje je i uhapšen, kao i sastanak s nekadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Vekarić je demantirao napise pojedinih medija, u kojima se, kako je kazao, navodi da je tokom saslušanja u Specijalnom sudu Hadžić rekao da neće otkrivati jatake.

Vekarić je naveo da Hadžić nije imao nikakve posebne zahtjeve u pogledu tretmana, navodeći da je tražio samo da ga posjeti porodica.

"Jučer je gledao isti televizor koji je imao i (Ratko) Mladić", kazao je Vekarić.

On je ranije novinarima ispred Specijalnog suda rekao da treba da se ispune još neke formalnosti oko Hadžićeve odbrane da bi dokument o njegovom odricanju prava na žalbu sutra bio dostavljen Ministarstvu pravde.

Vekarić je objasnio da su, nakon odricanja na prava žalbe, ispunjeni uslovi za izručenje Hadžića Haškom tribunalu, ali da se mora sačekati odobrenje za njegovu ekstradiciju, koje treba da potpiše ministrica pravde Snežana Malović.

On je podsjetio da tačno vrijeme Hadžićevog izručenja neće biti saopćeno iz sigurnosnih razloga.

Posljednjeg haškog bjegunca, bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Hadžića uhapsili su jučer ujutro u rejonu Fruške gore pripadnici Sigurnosno-informativne agencije.

Hadžić je bio u bijegu sedam godina, a Haški tribunal ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.